REPUBLIKANCI TRAŽE OSTAVKU BLINKENA: Državni sekretar optužio Trampa da nije imao plan za Avganistan

D. D. S.

14. 09. 2021. u 11:46

Tokom petočasovnog saslušanja protekog u znaku razmene oštrih i grubih reči između američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i zakonodavaca u Kongresu SAD, američki državi sekretar je stao u odbranu odluke predsednika DŽozefa Bajdena da sprovede povlačenje američkih trupa iz Avganistana. Najmanje dva republikanca su na pretresu u Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma, s druge strane, pozvala Blinkena da podnese ostavku.

РЕПУБЛИКАНЦИ ТРАЖЕ ОСТАВКУ БЛИНКЕНА: Државни секретар оптужио Трампа да није имао план за Авганистан

Foto: EPA

Blinken je odbacio kritike o povlačenju američkih trupa iz Avganistana na burnom kongresnom saslušanju gde su kongresmeni tvrdili da je Stejt department trebalo više da se angažuje i pomogne evakuaciju američkih državljana i ugroženih Avganistanca. Blinken je okrivio prethodnu administraciju da nije imala plan. Kako prenosi agencija Rojters, Blinke je više puta ponovio da je bivši američki predsednik, republikanac Donald Tramp, pregovarao sa talibanima i postigao sporazumu o povlačenju, istakavši da Bajdenova administracija ne može da se angažuje u novim pregovorima jer talibani prete da će nastaviti da ubijaju Amerikanace.

- Nema dokaza da bi duže zadržavanje učinilo avganistanske snage bezbednosti ili avganistansku vladu otpornijim ili samoodrživijim. Nasledili smo rok, ali nismo nasledili plan - predočio je Blinken, misleći na sporazum Trumpove administracije da se sve američke snage povuku iz Avganistana do 1. maja. Članovi Kongresa, Bajdenove demokrate, kao i opozicioni republikanci, obavezali su se da će sprovesti istragu o burnom periodu posle talibanskog preuzimanja Kabula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SRBI SU ZA BALKAN RATOVALI! Bezočne laži Slavoja Žižeka - dobro znamo šta je Balkan!