IZGRAĐEN, UPRKOS AMERICI: Posle brojnih prepreka i osporavanja završen "Severni tok 2"

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

11. 09. 2021. u 07:25

GRADNjA gasovoda "Severni tok 2" u potpunosti je završena. Predsednik "Gasproma" Aleksej Miler saopštio je da je juče, tačno u 8 sati i 45 minuta, posao potpuno okončan.

ИЗГРАЂЕН, УПРКОС АМЕРИЦИ: После бројних препрека и оспоравања завршен Северни ток 2

Foto Gasprom

Sve cevi su zavarene i spuštene na dno Baltičkog mora. Poslednje kilometre cevovoda postavio je specijalni brod "Fortuna". Očekuje se da će prve količine gasa prvim cevovodom krenuti prvog oktobra, a drugi će proraditi početkom novembra.

"Severni tok 2" ima dva cevovoda dužine oko 1.200 kilometara. Kroz te dve dugačke cevi godišnje može da se transportuje 55 milijardi kubika gasa. Iako je odluka o gradnju ovog gasovoda doneta 2012. godine, cevi su počele da polažu na dno mora početkom 2018.

Bilo je planirano da se posao završi do kraja 2019. godine, ali je sve usporeno zbog sankcija koje su uveli Amerikanci. Pošto gasovod prolazi preko morskog dna ne samo Rusije i Nemačke već i Finske, Švedske i Danske, Amerikanci su na razne načine pravili pritisak da se ne izdaju dozvole za postavljanje cevovoda. Uvodili su sankcije kompanijama koje su učestvovale u gradnji gasovoda, ali je on na kraju ipak napravljen.

Iako je svima bilo jasno da Amerikanci šire priču da novi ruski gasovod može da dovede u opasnost evropsku energetsku bezbednost da bi mogli i dalje da prodaje svoj tečni, mnogo skuplji gas koji dovoze tankerima, Vašington će i dalje nastojati da zagorča život "Gaspromu".

OKONČANO Brod "Fortuna", Foto AP

 

U julu su se nemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsednik Džozef Bajden dogovorili u Vašingtonu da Rusija završi gasovod, a ako Moskva bude koristila "gas kao oružje" i ucenjivala druge zemlje, da će Berlin biti pokretač sankcija protiv "Gasproma".

Uprkos tom dogovoru, Vašington je nastavio da preti da će zaustaviti rad novog gasovoda.

Predsednik "Gasproma" Aleksej Miler je nedavno na Dan zaposlenih u naftnoj i gasnoj industriji kazao da se planira transport gasa na evropsko tržište po "Severnom toku 2" do kraja 2021. godine. Sada visoke cene gasa u svetu idu naruku Rusima, jer na osnovi dugoročnih ugovora sa "Gaspromom" Nemačka kupuje gas jako povoljno i njoj je u interesu da "Severni tok 2" proradi punim kapacitetom.

Predsednik Putin je u četvrtak uveče kazao da Nemci po dugoročnim ugovorima plaćaju gas 220 dolara za hiljadu kubika, a one koji ga nabavljaju na berzi ovaj energent sada košta 650 dolara. Ovih dana na tržištu je cena gasa dostigla rekord od 700 dolara za hiljadu kubika. Eksperti kažu da su skladišta gasa poluprazna, pa je to uticalo na skok cena plavog goriva. Kod dugoročnih ugovora, cena gasa formira se u skladu sa cenom nafte. Taj ogromni skok cena ne ide u prilog Amerikancima, pa će evropski potrošači zbog povoljnih cena morati da se okrenu Rusiji.

* * * * * * *

NEMAČKI MEDIJI O ZAVRŠETKU RADOVA NA GASOVODU "SEVERNI TOK 2"

SLEDEĆI KORAK JE SERTIFIKAT IZ BERLINA

KOMPLETNO završen gasovod "Severni tok 2" sada čeka sertifikat nadležnih nemačkih službi, potvrdili su juče zvaničnici sa nemačke strane. Obećava se više od 50 milijardi kubnih metara gasa godišnje, što je dovoljno za 26 miliona domaćinstava, piše "Frankfurter algemajne cajtung".

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena nije srećna zbog ovoga, kao što to nije bila ni vlada Donalda Trampa, ali aktuelni šef Bele kuće ne želi da rizikuje i ponovo ugrozi na jedvite jade poboljšane odnose Vašingtona i Berlina, koje je njegov prethodnik srozao na najniži nivo.

Zato su SAD odustale od zavada i sankcija, ali uz uslov da se zajedničkim, američko-nemačkim snagama ne dozvoli Rusiji i Ukrajini da koriste gas kao polugu ucene i geopolitičko oružje.

Nedavno je, međutim, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pripretio da će i po završetku gasovoda pored ovog nemačko-ruskog projekta stajati veliki znak pitanja kad je reč o njegovom puštanju u pogon.

- Po mojoj proceni imamo 30 do 40 odsto šansi da osporimo projekat, odnosno, da on nikada realno ne profunkcioniše - poručio je Zelenski. I.S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

IZRAEL NOĆAS RAKETAMA GAĐAO SIRIJU: Na meti bile lokacije protivvazdušne odbrane