NADMAŠIĆE ŠVAJCARSKU: Rusija juriša u top 10 svetskih izvoznika čokolade

Novosti onlajn

08. 09. 2021. u 09:02

RUSIJA bi ove godine mogla da se nađe među prvih deset izvoznika čokolade u svetu i time pretekne Švajcarsku, navodi Udruženje konditorske industrije „Askond“.

НАДМАШИЋЕ ШВАЈЦАРСКУ: Русија јуриша у топ 10 светских извозника чоколаде

Foto: Depozitfotos

- Rusija se može podići sa 11. mesta i, nadmašivši Švajcarsku, prvi put ući u deset vodećih svetskih izvoznika čokolade - navodi se u prognozi „Askonda“, objavljenoj u dokumentima Federalnog centra za razvoj izvoza poljoprivrednih proizvoda pri Ministarstvu poljoprivrede Rusije.

Kako je precizirano, u poslednjih pet godina isporuke proizvoda od čokolade su se udvostručile, a u 2020. godini je premašena cifra od 300.000 tona.

Prema procenama, ove godine bi Rusija mogla da isporuči čokoladu u vrednosti od preko 760 miliona dolara, tvrdi „Askond“. Trenutno se u Rusiji oko 120 konditorskih kompanija bavi izvozom, što je za 72 odsto više nego 2019. godine.

Ove godine ruska čokolada i proizvodi od čokolade izvozili su se u više od 75 zemalja, a vodeći kupci ostaju zemlje ZND, a među top pet kupaca su i Azerbejdžan i Kina.

Pored toga, ove godine su ruski proizvodi od čokolade prvi put isporučeni u Nepal, BiH i Severnu Makedoniju. Rusija je na prvom mestu po isporuci čokoladnih proizvoda u Kinu.

Takođe, Rusija je među 15 svetskih uvoznika kakao zrna.

Bonsu video: RUSI NA TVITERU POSTAVILI VIDEO IZ SRBIJE: "Čuvar reda" u Kraljevu

 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista