ŠVEDSKA VRAĆA ŽIVOT U NORMALU: Nema rada od kuće i zabrane okupljanja - evo u čemu je njihova tajna

Novosti onlajn

08. 09. 2021. u 08:49

ŠVEDSKA će krajem ovog meseca nastaviti da ublažava korona mere i ukinuti sva veća ograničenja i ograničenja na javnim mestima kao što su restorani, pozorišta i stadioni, saopštila je u utorak tamošnja vlada, javlja Rojters.

ШВЕДСКА ВРАЋА ЖИВОТ У НОРМАЛУ: Нема рада од куће и забране окупљања - ево у чему је њихова тајна

Foto: Depositphotos

S obzirom na to da su vakcinisali većinu odraslog stanovništva, Švedska je tokom leta postepeno ublažila neka ograničenja kojih ionako nije bilo puno u poređenju s ostatkom Evrope i sveta. Iako poslednjih nedelja beleže rast broja novozaraženih zbog širenja delta varijante virusa, smrtnost im je i dalje relativno niska.

Švedska je od početka pandemije primenjivala drugačiju metodu u odnosu na druge zemlje, izbegavajući "lokdaun", stroge mere i oslanjajući se uglavnom na preporuke o držanju socijalne distance i održavanju higijene.

Međutim, u slučaju javnih okupljanja, poput koncerata, sportskih događaja, te u barovima i restoranima, postojala su ograničenja broja ljudi, što se ukida 29. septembra. Isto tako, ukidaju se preporuke za rad od kuće. Preporuke za nošenje maski, čije nošenje ni u jednom trenutku nije bilo obavezno, ukinuli su još početkom jula.

- Važna poruka je ta da sada preduzimamo dalje korake kako bismo se vratili u normalnu svakodnevicu - rekla je ministarka zdravlja Lena Halengren.

- Naš je stav od početka bio da, što je pre moguće, treba ukinuti ograničenja - dodala je.

Halengren kaže kako Vlada takođe razmatra mogućnost da se za neke aktivnosti koriste kovid potvrde, iako se nada da to ipak neće biti potrebno nametnuti u ovoj zemlji koja kroz istoriju ima visoku stopu vakcinisanosti.

Oko 70 odsto Šveđana starijih od 16 godina je vakcinisano.

Švedska beleži i znatno veći broj smrtnih slučajeva od kovida-19 po broju stanovnika nego njeni nordijski susedi, koji su se odlučili za strože mere u početku pandemije. Ali, imaju manji broj smrtnih slučajeva u odnosu na mnogo veće evropske zemlje koje su bile "zaključane". Smrtnost je takođe i ispod pandemijskog proseka Evropske unije.

Bonus video: Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

(Jutarnji)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)