ZBOG PROTESTA IZA REŠETAKA: Kolesnikovoj 11, a Znaku 10 godina robije

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

07. 09. 2021. u 06:00

SUD u Minsku izrekao je juče kaznu Mariji Kolesnikovoj (39), koja je bila član koordinacionog saveta beloruske opozicije.

ЗБОГ ПРОТЕСТА ИЗА РЕШЕТАКА: Колесниковој 11, а Знаку 10 година робије

Foto Tanjug/AP

Kao jedna od lidera protesta Kolesnikova je osuđena na 11 godina zatvora, a advokat Maksim Znak, koji je takođe učestvovao u organizaciji bunta protiv predsednika Aleksandra Lukašenka, dobio je 10 godina zatvora.

Pored Svetlane Tihanovske, profesor flaute Marija Kolesnikova je postala simbol nemira u Belorusiji nakon predsedničkih izbora za koje opozicija smatra da su pokradeni od beloruskog lidera Lukašenka. Inače, Kolesnikova nije bila u izbornom štabu Tihanovske, već joj se kasnije pridružila. Prethodno je bila koordinator u štabu bankara Viktora Babarika, još jednog predsedničkog kandidata koji je eliminisan od strane vlasti pre izbornog dana i kome nije omogućeno učešće na izborima.

Vlasti su tvrdile kako je Kolesnikova pokušala da pobegne u Ukrajinu, ali je ona to uporno negirala govoreći da je vlast htela da je uz upotrebu sile otera preko državne beloruske granice.

Marija Kolesnikova i Maksim Znak su osuđeni za organizaciju nemira sa ciljem rušenja vlasti Belorusije. Kolesnikova se nalazi u pritvoru od prošlog septembra. Pred zgradom suda u Minsku juče su se okupile njihove pristalice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)