ZAHAROVA O BLOKADI PRIDNJESTOROVLJA: Borba protiv sopstvenog naroda postaje zaštitni znak Kijeva

Novosti onlajn

01. 09. 2021. u 18:43

ČINjENICA da Ukrajina odbija da pusti automobile Ukrajinaca sa pridnjestrovskim tablicama na svoju teritoriju je skandalozna i pogađa interese svih stanovnika regiona, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА О БЛОКАДИ ПРИДЊЕСТОРОВЉА: Борба против сопственог народа постаје заштитни знак Кијева

Foto: EPA

Kako kaže, borba protiv sopstvenog naroda postaje zaštitni znak Kijeva.

- Ukrajina je od 1. septembra 2021. godine zatvorila pristup teritoriji zemlje za pridnjestrovska vozila bez takozvanih neutralnih tablica, čiji je stvarni broj, inače, sada višestruko manji od potreba 120.000 vlasnika automobila na levoj obali Dnjestra. Taj skandalozni potez Kijeva pogađa interese svih stanovnika regiona, uključujući desetine hiljada ukrajinskih građana - smatra diplomata.

S tim u vezi, Zaharova je ocenila da će se ukrajinska blokada Pridnjestorovlja „najnegativnije odraziti na proces regulisanja sukoba na Dnjestru i da će anulirati sve napore da se obnovi njegova pozitivna dinamika“.

Prema rečima portparolke, „Ukrajina se na taj način potpuno diskredituje kao garant i posrednik u radu 'Stalne sednice o političkim pitanjima u okviru pregovaračkog procesa o Pridnjestrovlju (format 'pet plus dva')“.

- Izgleda da borba protiv sopstvenog stanovništva i ukrajinskih građana koji žive na obližnjim teritorijama postaje 'zaštitni znak' politike aktuelnog rukovodstva Ukrajine, često suprotno njenim interesima, izvršavajući uputstva stranih pokrovitelja. Nakon nehumane blokade vodosnabdevanja Krima i socijalno-ekonomske izolacije Donbasa, ukrajinski političari počeli su da guše stanovnike Pridnjestrovlja - navodi se u dokumentu.

Ona je takođe pozvala zvanični Kijev da se striktno pridržava svojih međunarodnih obaveza u oblasti ljudskih prava i sloboda, a međunarodne strukture, posebno Evropsku uniju, da daju adekvatnu ocenu ponašanja „svojih ukrajinskih štićenika“.

(Sputnjik)

Bonus video: SNIMAK KOJI GLEDA CEO SVET: Ovako talibani slave pobedu u Avganistanu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)