KO U EU NAJVIŠE TROŠI NA VOJSKU: Samo dve članice ispunjavaju uslov

Novosti online

31. 08. 2021. u 22:45

PREMA podacima Evrostata, Hrvatska za odbranu izdvaja manje od evropskog proseka od 1,2 odsto BDP-a dok najviše izdvaja Estonija, čak 2,1 odsto.

КО У ЕУ НАЈВИШЕ ТРОШИ НА ВОЈСКУ: Само две чланице испуњавају услов

Foto: Depositphotos

Obaveza članica NATO saveza je izdvajanje minimalno dva odsto svog BDP-a za odbranu, a taj uslov od članica EU, a koje su ujedno i deo NATO-a, ispunjavaju samo Estonija i Grčka.

U 2019. godini opšti državni rashodi država članica EU za odbranu iznosili su 168,5 milijardi evra, što predstavlja 2,6 posto ukupnih rashoda opšte države. To je ekvivalent 1,2 odsto BDP-a.

Od 2014. udeo izdataka za odbranu u ukupnim državnim rashodima neznatno se povećao, dok je postotak BDP-a ostao stabilan na 1,2 odsto BDP-a, navodi Evrostat, a prenosi Indeks.

Najviše BDP-a na odbranu troši Estonija, a najmanje Irska.

Najviše na odbranu u EU troše Estonija (2,1 odsto) i Grčka (2 odsto), a njih slede Letonija, Kipar, Francuska, Rumunija, Litvanija, Poljska i Holandija, koje sve troše više od proseka EU.

Najmanje na odbranu troši Irska, samo 0,2 posto, a manje od jedanodsto troše još Luksemburg, Austrija, Malta, Portugal, Španija, Belgija i Češka.

Hrvatska je na sredini liste, na odbranu troši jedan odsto BDP-a, kao i Mađarska i Slovenija.

Treba napomenuti da su ovo podaci za 2019, pa je moguće da će Hrvatska nakon kupovine borbenih aviona ubuduće imati višu poziciju na Evrostatovoj listi, piše portal.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije