NEMAČKA U "SENDVIČU" KINE I SAD: Berlin između najvećeg trgovinskog i moćnog globalnog saveznika

D. D. S.

31. 08. 2021. u 13:03

BERLIN je uoči septembarskih izbora i pred velikom spoljnopolitičkom dilemom. U "ringu" su najmoćniji nemački saveznik, Amerika, i njen najveći ekonomski partner, Kina. Nemačka bi mogla da se nađe u sredini i to pre svega kada je reč o tehnologiji.

НЕМАЧКА У СЕНДВИЧУ КИНЕ И САД: Берлин између највећег трговинског и моћног глобалног савезника

Foto: Depositphotos

Političke veze između Nemačke i Kine su, podseća nemački Dojče vele, tokom 16-godišnje vladavine Angele Merkel, ojačale, odnosi su podignuti na nivo "sveobuhvatnog strateškog partnerstva".

Ali, odnosi su u poslednje vreme napeti zbog pitanja o proganjanju Ujgura u kineskoj provinciji Sinđijangu, potiskivanju demokratije u Hongkongu, agresivnost Pekinga u Južnom kineskom moru i pretnje koje se upućuju Tajvanu. U martu je Evropska unija uvela sankcije Kini prvi put od 1989. godine zbog kršenja ljudskih prava pripadnika ujgurske manjine. Kina je uzvratila merama protiv evropskih naučnika i članova Evropskog parlamenta. A Evropski parlament je zatim odgovorio zamrzavanjem ratifikacije sporazuma o investicijama iako EU Kinu opisuje kao "sistemskog rivala", "ključnog globalnog igrača" i "vodeću tehnološku sili".

Upravo ova poslednja tačka nije po volji SAD i veliki je kamen spoticanja:

- Sjedinjene Države žele da po svaku cenu spreče Kinu da pretekne Ameriku u ključnim oblastima tehnologije. Amerika je alarmirana i želi da spreči ekonomsku i vojnu modernizaciju Kine - kaže za Dojče vele američki stručnjak Džozef Braml. - Zbog toga sprovode strategiju ekonomskog razdvajanja, ne razmišljajući koliko će to koštati Evropu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)