AMERIKANCI UGASILI POSLEDNJU NADU: Ruski politikolog žestoko o novoj odluci SAD o Avganistanu

Novosti online

30. 08. 2021. u 16:40

POLITIKOLOG Aleksandar Rudakov izjavio je da će veliki broj Avganistanaca koji su sarađivali sa Amerikancima tokom okupacije Avganistana ostati u toj zemlji.

АМЕРИКАНЦИ УГАСИЛИ ПОСЛЕДЊУ НАДУ: Руски политиколог жестоко о новој одлуци САД о Авганистану

Foto: AP Photo/Susan Walsh/Hindustan Times

- Želja Sjedinjenih Država da zatvore svoju diplomatsko predstavništvo u Kabulu govori samo o jednom - odsustvu bilo kakve političke i moralne odgovornosti za rezultate njihovog dvadesetogodišnjeg delovanja u Avganistanu - rekao je politikolog.

Aleksandar Rudakov je takođe ukazao na duboke promene u društvu izazvanih prisustvom zapadnih vojnih snaga u toj zemlji.

- Činjenica je da su Kabul i brojni drugi gradovi bili pod kontrolom koalicionih snaga i snaga avganistanske vlade koje su sarađivale s njima. Tamo se formirala neka vrsta subkulture, pojavile su se političke ideje koje je teško ukomponovati sa ideologijom koju ima talibanski pokret - objasnio je on za "RIA FAN".

U zaključku je naglasio da nedavna izjava državnog sekretara Entonija Blinkena osuđuje američke saveznike na gorku sudbinu.

- Broj avganistanskih građana koji su sarađivali sa američkim i koalicionim snagama je veoma veliki. Samo mali deo njih će uspeti da napusti zemlju u bliskoj budućnosti. Očigledno je da će većina njih ostati u Avganistanu. Prisustvo američkog diplomatskog predstavništva u Kabulu bila bi im poslednja nada u pomoć njihovih bivših poslodavaca, ali američke vlasti ih lišavaju nade. Ovo je još jedna epizoda koja pokazuje pravi odnos američkih vlasti prema onima koji rade za njih - rezimirao je Aleksandar Rudakov.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a