NEMA MU RAVNOG U SVETU: Rusija modernizovala radar „Don-2N“ (VIDEO)

Novosti onlajn

26. 08. 2021. u 11:01

RUSIJA je modernizovala radarsku stanicu „Don-2N“ kojoj nema ravne u svetu, izjavio je generalni direktor koncerna „RTI sistemi“ Jurij Anoško na forumu „Armija 2021“.

НЕМА МУ РАВНОГ У СВЕТУ: Русија модернизовала радар „Дон-2Н“ (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/Printscreen/Pervый kanal

- Nedavno smo završili modernizaciju te stanice, sada prolazi testiranja. Kao rezultat tih radova izmenjene su funkcionalne mogućnosti 'Don-2N' - rekao je Anoško.

S tim u vezi, dodao je da stanica „nije promenila samo svoje kvantitativne karakteristike, već i kvalitativne“.

„Don-2N“ se nalazi u Podmoskovlju. Deo je sistema za upozoravanje o raketnom napadu i pruža informacije protivraketnoj odbrani (PRO) Moskve.

Izgradnja stanice započeta je 1978. godine, a 1989. godine ušla je u sastav naoružanja. Stanica je puštena je u rad 1991. godine i od tada dežura neprekidno.

Radarska stanica može da otkrije male bojeve glave balističkih raketa na velikim razdaljinama, odredi njihovu putanju, da ih prati sa velikom preciznošću, da izdvaja bojeve glave u odnosu na čitav sistem sredstava za izbegavanje PRO i drugo.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, „Don-2N“ je sposoban da detektuje svemirske objekte malih dimenzija od svega pet cenitimetara na nadmorskoj visini do 1.000 kilometara.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

UKRAJINA OBORILA RUSKI BOMBARDER: Oglasio se komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva