NE ŽELIMO DA POSTANEMO TALIBANISTAN: Samoproglašeni predsednik Avganistana - "Mi kontrolišemo situaciju"

Novosti onlajn

24. 08. 2021. u 10:23

NE želimo da Avganistan postane Talibanistan, kaže vršilac dužnosti avganistanskog predsednika Amrula Saleh, dodajući da se zemlja protivi diktaturi talibana.

НЕ ЖЕЛИМО ДА ПОСТАНЕМО ТАЛИБАНИСТАН: Самопроглашени председник Авганистана - Ми контролишемо ситуацију

Foto: Tanjug/AP Photo

- Ne želimo da se Avganistan pretvori u Talibanistan, to se neće dogoditi, to je ono što žele talibani. Mi želimo pregovore, ali oni moraju da imaju težinu - rekao je Saleh u intervjuu „Indija tudej“.

Saleh kaže i da su tvrdnje talibana da su zauzeli deo provincije Pandžšira apsolutna laž.

- Mi kontrolišemo situaciju, moral je kod ljudi visok. Uspeli smo da postignemo konsenzus među ljudima, oni nisu spremni da izdaju otpor. Spremni smo na konstruktivne pregovore, ali i da se suprotstavimo ako pregovori propadnu - rekao je on.

Prema njegovim rečima, pregovori s talibanima ne znače zamaskiranu kapitulaciju.

- Želimo da avganistanski narod ima priliku da odredi karakter države. Ne želimo da individualnost avganistanskog naroda bude pogažena - rekao je Saleh i dodao da je potrebno da pregovori budu sadržajni i da ne liče na one u Dohi, čiji je cilj da se da legitimitet talibanskom ugnjetavanju.

Podsetimo, situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove u vreme kada su američke snage počele sa povlačenjem.

Jedina provincija u zemlji koju od tada nisu stavili pod svoju kontrolu je Pandžšir, severoistočno od Kabula.

Talibani su 15. avgusta zauzeli predsednički dvorac, a dan kasnije predstavnik političkog krila pokreta Muhamed Naim je izjavio da je rat u Avganistanu završen, a da će način rukovođenja zemljom biti formulisan uskoro.

Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“. Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.

Potpredsednik Amrulah Saleh izjavio je da je prema ustavu on postao šef države i pozvao na oružani otpor talibanima.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)