UBICE BARJAKTARA: Udarni ruski dronovi „Orion“ i „Sirijus“ modernizovani da bolje štite

Novosti onlajn

21. 08. 2021. u 10:11

UDARNA bespilotna letelica „Orion“ će biti opremljena sistemima za radio-elektronsku borbu, a uskoro se očekuje i proizvodnja njegove udarnije varijante „Sirijus“, izjavio je u intervjuu Sputnjiku generalni direktor kompanije „Kronštadt“ Sergej Bogatikov uoči foruma „Armija 2021“.

УБИЦЕ БАРЈАКТАРА: Ударни руски дронови „Орион“ и „Сиријус“ модернизовани да боље штите

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

-Odbrana ili radio-elektronska borba je za ‘Orion’ jedan od osnovnih prioriteta. Trenutno se radi na raznim varijantama letelice po kriterijumu cena-efikasnost, rekao je Bogatikov.

On je pojasnio da će „Orion“ imati sredstva radio-elektronske borbe koja će mu omogućiti da se štiti od raketa i da suzbije neprijateljske sisteme i dodao, da je to jedna od najvažnijih funkcija svih vojnih bespilotnih letelica.

„Orion“ je u klasi srednje visinskih udarnih letelica velikog dometa. Bespilotna letelica se oružanim snagama Rusije isporučuje pod nazivom „Inohodec“. Može se nalaziti u vazduhu do 24 časa. NJena maksimalna poletna težina je 1.150 kilograma, kreće se brzinom od 200 kilometara na sat, dok joj je maksimalna visina leta sedam kilometara. Raspon krila joj je 16 metara, a dužina osam metara.

Kompanija „Kronštadt“ je pripremila svu potrebnu dokumentaciju za početak proizvodnje letelice „Sirijus“, dodao je Bogatikov.

„Sirijus“ je unificiran sa „Orionom“ kopnenim kompleksom za upravljanje, opremom, pogonom i elisama.

-Osnovna razlika je u tome što je ‘Sirijus’ teža varijanta ‘Oriona’ sa satelitima za upravljanje i sa mogućnošću interakcije sa avijacijom. Odnosno, na njemu je prvobitno previđena instalacija aparata za objedinjen sistem veza, razmenu podataka i identifikaciju, naveo je direktor kompanije.

On je dodao da „Sirijus“ ima veće transportne mogućnosti jer ima dva motora, veći radijus delovanja i veće borbeno opterećenje.

Dron „Sirijus“ je srednje visinska letelica koja može dugo da leti. Aparat će imati poletnu masu od dve tone, razmah krila će biti oko 23 metra i moći će da ostane u vazduhu do 20 sati. Maksimalna visina leta je 7.000 metara, a brzina krstarenja 180 kilometara na sat.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SRBI SU ZA BALKAN RATOVALI! Bezočne laži Slavoja Žižeka - dobro znamo šta je Balkan!