DA LI IMA SRBA U AVGANISTANU? Naš diplomata otkrio kakva je situacija u ratom razrušenoj zemlji

N. S.

15. 08. 2021. u 19:25

AMBASADI Srbije u Indiji, koja je na nerezidencijalnoj osnovi nadležna za Avganistan, nije se obratio nijedan državljanin Srbije iz Avganistana, izjavio je danas Siniša Pavić, otpravnik poslova Ambasade Srbije u Nju Delhiju.

ДА ЛИ ИМА СРБА У АВГАНИСТАНУ? Наш дипломата открио каква је ситуација у ратом разрушеној земљи

Sniiša Pavić / Arhiva

- U kontaktu smo sa jednim našim novinarem koji planira da ode ili je već stigao u Avganistan. Mimo toga, nismo u poslednje vreme imali obraćanje nijednog našeg državljanina iz Avganistana - rekao je Pavić.

On je ukazao da je ambasada demantovala informaciju koja se pojavila na društvenim mrežama o tome da će biti organizovan evakuacioni let iz Avganistana što, podvlači, nije planirano.

Upitan za situaciju u Avganistanu, Pavić kaže da je ona takva da "vest sustiže vest".

- Napredak talibana je takav da vesti zastare u roku od nekoliko sati. Ono što je poslednje kao udarno objavljivano je da je američka ambasada pod evakuacijom. Kažu da se vidi dim od uništavanja materijala i dokumenata unutar ambasade. Ima i vojnih helikoptera i vozila koja su namenjena za evakuciju poslednjih pripadnika diplomatske misije SAD - preneo je on.

Pavić je kazao da su indijski mediji preneli saopštenje portparola talibana da nema razloga za uznemirenost među diplomatskim osobljem, jer će diplomatske misije biti izuzete od njihovih akcija.

Istovremeno, dodaje, pojavila se i vest da je predsednik Avganistana Ašraf Gani zatražio pomoć međunarodne zajednice, potvrdivši da se talibanske snage nalaze na jednoj od tačaka koja se smatra ulaskom u sam Kabul.

Na pitanje da li je u toku talas izbeglica iz Avganistana u susedne države, Pavić je rekao da u Indiji postoji značajan broj državljana Avganistana koji su i pre aktuelne situacije došli u tu zemlju.

Upitan da li se i duž balkanske ruke uskoro može očekivati talas migranata iz Avganistana, Pavić kaže da je još rano govoriti o uticaju preuzimanja vlasti talibana na talas migracije iz Avganistana, jer se ne može najbolje sagledati iz ovog ugla kakva je i kakva će biti kontrola granica, sloboda kretanja, uopšte ukupna situacija u zemlji.

- Sa ovakvim silnim i nezaustavljivim talasom talibanskog osvajanja teritorija, koja je na korak od pune kontrole nad zemljom, proizvešće se neka nova realnost. S obzirom na ranija iskustva u vezi sa njihovom vlašću, imajući u vidu osnovne postulate njihove ideologije, za očekivati je da će značajan broj ljudi na svaki način pokušavati da napusti zemlju - uveren je on.

Na pitanje kakav će uticaj situacija u Avganistanu imati po ceo region, Pavić je rekao da će uticaj svakako postojati, ali je "zasad teško predvideti u koju stranu to može da krene".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo