ŠERIJAT STIŽE NA VELIKA VRATA: Talibani uvode zbrane ženama, šišanja, proveravaju se telefoni, raspisuju novi porezi

Novosti onlajn

13. 08. 2021. u 17:19

PRIPADNICI pokreta Taliban počeli su da uvode nova pravila za građane u regionima koje su okupirali – uvode se nove dažbine, građani se kažnjavaju zbog nedoličnog ponašanja, a ženama se zabranjuje da budu na ulici a da nisu u pratnji rodbine ili svog muža.

ШЕРИЈАТ СТИЖЕ НА ВЕЛИКА ВРАТА: Талибани уводе збране женама, шишања, проверавају се телефони, расписују нови порези

Foto: AP Photo

Kada je reč o dažbinama, uveden je takozvani zekat – što je inače jedna od pet osnovnih dužnosti islama, a podrazumeva obavezno oporezivanje imovine građana uključujući novac, stoku, poljoprivredne proizvode i robu.

Pored toga, zabranjeno je hodanje ulicama u grupama većih od dvoje ljudi, a ženama je apsolutno zabranjeno da se pojavljuju na ulici a da nisu u pratnji rodbine ili svog muža.

Uvedene su zabrane nošenja pojedinih vrsta odeće, mladima je zabranjeno da se šišaju, a talibani građanima proveravaju sadržaj mobilnih telefona i u slučaju da pronađu neadekvatan materijal oni se kažnjavaju.

Abdulah Tahari, građanin iz severoistočne provincije Tahar, za Sputnjik kaže da je veoma uplašen jer su talibani veoma grubi prema običnim građanima, zbog čega namerava da napusti svoj dom.

Foto: Tanjug/AP

Dodaje i da su mnogi građani uplašeni jer su talibani obećali da će kažnjavati sve one koji su na bilo koji način sarađivali sa avganistanskom vojskom, a takvih je, prema rečima Tahirija, dosta.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)