ZASTALA TALIBANSKA OFANZIVA: Snažan otpor u tri ključna grada na jugu Avganistana

Tanjug

12. 08. 2021. u 00:31

PRIPADNICI pokreta talibana svakodnevno su u ofanzivi i polako ali sigurno zauzimaju sve više delova Avganistana, međutim tri grada, koji predstavljaju logističke centre u toj ratom razorenoj državi i dalje pružaju snažan otpor pobunjenicima.

ЗАСТАЛА ТАЛИБАНСКА ОФАНЗИВА: Снажан отпор у три кључна града на југу Авганистана

Foto: AP Photo/David Guttenfelder, File

To su Laškar Gah, glavni grad regiona Helmand, Herat, glavni grad istoimene provincije i treć po veličini grad u Afganistanu i Kandahar, glavni grad regiona Kandahar i drugi po veličini avganistanski grad.

Iako svakodnevno pristižu informacije da talibani zauzimaju ključne strateška područja Avganistana na severu, velike borbe oko važnih centara vode se na jugu i jugozapadu zemlje oko pomenuta tri grada koji za sada predstavljaju značajne tačke otpora talibanskoj ofanzivi, navodi se u izveštaju Al Džazire.

Pored regularnih jednica avganistanske vojske na jugu zemlje talibanima pružaju otpor i lokalne formacije mudžahedina u Heratu pod vođstvom komandanta Ismaila Kana, koji je u ovom delu zemlje poznat pod nadimkom Heratski lav.

-Ova kampanja talibana protiv kojih se sada borimo jedna je od najvažnijih u mom životu. Talibani su samo pioni Pakistana. Ovo je rat između Avganistana i Pakistana i ako ga izgubimo, onda gubimo i našu zemlju, na jako dug period. Odlučio sam da se borim i svi znaju koliko sam veran Heratu, poručio je Khan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024