LAVROV IZREVOLTIRAN ZBOG ZELENSKOG: „Sluga naroda“ – tera narod?

Novosti onlajn

13. 08. 2021. u 13:51

POZIVI kojima predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski apeluje na ruske građane da napuste Donbas izazivaju ogorčenje, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, podsećajući da je upravo Zelenski glumio u poznatoj seriji „Sluga narodu“.

ЛАВРОВ ИЗРЕВОЛТИРАН ЗБОГ ЗЕЛЕНСКОГ: „Слуга народа“ – тера народ?

Foto: EPA

- Najnovije izjave gospodina Zelenskog koji sadrže apele Rusima da odu u Rusiju izazivaju revolt. To je čovek koji je došao na predsedničku poziciju pod parolama kojima je, konkretno, pribegao u svojim kreativnim aktivnostima u seriji 'Sluga naroda' - rekao je Lavrov na sastanku sa predstavnicima civilnog društva.

S tim u vezi, ministar je dao savet šefu Ukrajine, koji je ranije izjavio da Donbas „nikada neće biti ruska teritorija“, a onima koji vole Rusiju i žele da ovaj region uđe u njen sastav, predložio „da potraže sebi mesto u Rusiji“.

- Toplo bih preporučio gospodinu Zelenskom da ponovo pogleda seriju i da se ipak priseti kakav je bio kada je svoje ideje izlagao umetničkom metodom. Išlo mu je bolje - dodao je ministar.

Ruski pasoši u Donbasu

Istovremeno, šef ruske diplomatije rekao je da izdavanjem pasoša stanovnicima Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) – Rusija ne narušava međunarodno pravo.

- Sve to je laž. Pre svega, prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima svaka država ima pravo da odlučuje ko može da bude njen državljanin. Druge konvencije govore o tome da svaki čovek ima pravo da bira svoje državljanstvo - objasnio je Lavrov tokom predavanja „Civilno društvo i država na zaštiti istorijske istine, vrednosti i suvereniteta“.

Takođe, ruski ministar je primetio da Mađari, Poljaci i Rumuni u Ukrajini imaju pasoše svojih država i da decenijama niko nije pokretao pitanja u vezi sa tim.

Podsetimo, u skladu sa ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina od 24. aprila 2019. godine započeto je izdavanje pasoša građanima DNR i LNR.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevrata u Ukrajini.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!