ZELENSKI TERA RUSE IZ ZEMLJE: Predsednika Ukrajine koji je govorio o preseljavanju naroda u Donbasu optužuju za etnocid

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

05. 08. 2021. u 21:38

Rusi koji žive u Donbasu ekspresno su odgovorili predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom da ne nameravaju da se sele u Rusiju, jer su se i njihovi preci rodili u Donbasu koji je bio istorijska Novorusija sa različitm etnosima.

ЗЕЛЕНСКИ ТЕРА РУСЕ ИЗ ЗЕМЉЕ: Председника Украјине који је говорио о пресељавању народа у Донбасу оптужују за етноцид

Vladimir Zelenski

Iz parlamenta Narodne donjecke republike su poziv za iseljavanje Rusa iz Donbasa nazvali etnocidom.

Izjave Zelenskog govore da on ne zna istoriju, kazao je poslanik Donjecke narodne republike Miroslav Rudenko. On je dodao da i u ostalim delovima Ukrajine sadašnje vlasti žele da oteraju Ruse.

Iz Donjecka su poručili Zelenskom da je bolje učio istoriju morao bi da zna da je Donbas istorijski ruska teritorija i u sklopu je Ukrajine zbog "istorijskog nesporazuma". Ranije je Donbas uvek bio u sastavu velike Rusije. Tu teritoriju je Rusija počela da osvaja krajem 16. veka, ističu poslanici u Donjecku.

- Oni koji su u raskoraku i kojima je bliža Rusija od Ukrajine treba da se presele u Rusiju, a to je bolje i za njih i za njihovu decu i unuke - kazao je Zelenski na TV kanalu "Dom", koji je organizovan da bi emitovao program za one koji žive na teritoriji koja nije pod kontrolom ukrajinskih vlasti.

Ceo program je na ruskom jeziku, a i Zelenski je govorio na ruskom. On je kazao da će ta teritorija pre ili kasnie biti u sastavu Ukrajine.

Samouvereno je ponavljao da Donbas nikada neće biti ruska teritorija.

Zelenski smatra da u Donbasu mogu da ostanu samo oni Rusi koji poštuju ukrajinski jezik i ukrajinsku zastavu. Pošto je Zelenski po profesiji bio humorista on verovatne ne zna da su do puča u Ukrajini kad je nasilno smenjen predsednik Viktor Janukovič 2014. godine Rusi po ustavu imali pravo da njihov jezik bude ravnopravan sa ukrajinskim u oblastima gde su bili većina.

Upravo zbog toga što im je bilo oduzeto pravo korišćenja svog jezika Rusi su se pobunili i kao većinski narod odlučili su da pripoje Krim Rusiji. Mada zna da je do 2014. godine na Krimu živelo 64 odsto Rusa, Zelenski ponavlja da to nikada neće biti ruska teritorija.

LIČNI INTERES

U vreme kad je trebalo da pobedi na izborima, Zelenski je govorio da nema pravilnih i nepravilnih građana Ukrajine i zagovarao je jezičku toleranciju. Sada je prešao, kao Jevrejin po nacionalnosti, na stranu ukrajinskih nacionalista, jer misli da uz njihovu pomoć može da ostane na vlasti još jedan mandat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu