LUKAŠENKO SE ODLUČIO NA PROMENE: Beloruski nacrt Ustava bez odredbe o neutralnosti

Tanjug

11. 08. 2021. u 14:37

BELORUSKI nacrt ustava koji bi trebalo da se nađe na referendumu, neće sadržati postojeću odredbu o neutralnosti, rekao je danas novinarima predsedavajući Ustavne komisije Pjotr Miklaševič.

ЛУКАШЕНКО СЕ ОДЛУЧИО НА ПРОМЕНЕ: Белоруски нацрт Устава без одредбе о неутралности

Foto: Pixabay

- Takva odredba postoji u sadašnjem Ustavu. S obzirom na trenutnu situaciju, gde je Belorusija član Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti, zapravo deo vojnog i političkog bloka, postoji potreba da se odredba prilagodi stvarnosti - rekao je on agenciji Tas s.

Prema Miklaševiču - predloženo je da Ustav treba da sadrži odredbu koja kaže da neće biti pretnji za druge zemlje koje bi mogle da dođu iz Belorusije-.

- Belorusija će iskoristiti svoje članstvo u Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) radi zaštite svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, u skladu sa svojim međunarodnim ugovorima - dodao je Miklaševič.

On je dodao da će nacrt ustavnog teksta biti završen i predat predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku do 1. septembra.

Predsednik Lukašenko ranije je doveo u pitanje potrebu da se odredba u kojoj se navodi neutralnost zadrži u novom ustavu, navodeći obaveze zemalja u okviru ODKB-a i Savez Rusije i Belorusije.

On je najavio da će se ustavni referendum održati pre februara 2022. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)