USKORO DŽEPNE PEPELJARE: Francuska najavila borbu protiv odbačenih opušaka

Tanjug

11. 08. 2021. u 10:03

FRANCUSKO ministarstvo za zaštitu životne sredine najavilo je da kreće u borbu protiv milijardi odbačenih opušaka koji zagađuju francuske ulice, parkove i prirodu.

УСКОРО ЏЕПНЕ ПЕПЕЉАРЕ: Француска најавила борбу против одбачених опушака

Foto: Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Ministarstvo je postavilo cilj da u roku od šest godina za 40 odsto smanji količinu opušaka koje pušači bacaju svuda bez razmišljanja, a procjenjuje se da je takvih opušaka oko 23.5 milijardi.

Deo cilja je i da proizvođači cigareta preuzmu odgovornost, jer se prema Zakonu o recikliranju i protiv otpada koji je izglasan prošle godine, od njih zahteva da brinu o svojim proizvodima i nakon što su potrošeni.

Plan je da proizvođači duvanskih proizvoda učestvuju u sprovođenju ove akcije s 80 miliona evra godišnje koje će novoformirana institucija dodeljivati projektima, čiji je cilj uklanjanje opušaka i podizanje svesti o tome, poručili su iz ministarstva.

Predviđena je i distribucija džepnih pepeljara, postavljanje više korpi za otpatke koje bi bile isključivo namenjene za cigarete, kao i uspostavljanje novog sistema za sakupljanje i recikliranje opušaka.

Prema poslednjim statističkim podacima, među stanovnicima Francuske njih 22.4 odsto su pušači, dok je u Nemačkoj njih 15.9 odsto, prenosi Index.hr

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri