NE NAZIRE SE KRAJ: Dolar nastavio da tone nakon minule najgore nedelje od maja

Tanjug

02. 08. 2021. u 22:32

AMERIČKI dolar je danas opet oslabio jer su se investitori ponovo okrenuli ulaganjima u rizičniju imovinu posle prošlonedeljnog saopštenja Federalnih rezervi (FED) da neće žuriti s povećanjem kamata ni sa povlačenjem finansijske podrške privredi SAD-a.

НЕ НАЗИРЕ СЕ КРАЈ: Долар наставио да тоне након минуле најгоре недеље од маја

Foto: P. Milošević

Dolarski indeks, koji meri vrednost dolara prema korpi šest glavnih rivalskih valuta, potonuo je za 0,17 posto na 91,937 poena na trgovanju do 14 časova po srednjoevropskom vremenu, prenosi Rojters.

Pošle nedelje, dolarski indeks je pao za 0,88 procenata, što je njegova najgora trgovačka sedmica od početka maja, udaljivši se od troipomesečnog maksimuma zabeleženog samo sedam dana ranije, kada su trgovci očekivali da će FED nagovestiti skoriji početak pooštravanja monetarne politike.

Evro je ojačao prema dolaru za 0,16 odsto na 1,8884 dolara. Jedinstvena valuta evropskog monetarnog bloka gotovo da nije reagovala na objavu kompanije IHS Markit da se indeks menadžera nabavke (PMI) za proizvodni sektor evrozone spustio u julu sa junskog rekordnog nivoa, mada je ostao na pozitivnoj teritoriji.

Britanska funta je takođe porasla u odnosu na američku valutu za 0,17 procenata na 1,3913 dolara uoči sednice Banke Engleske kasnije ove nedelje.

Glavni indeksi na Vol Stritu su na početku današnjeg trgovanja u Njujorku u usponu, pošto su poboljšani izgledi za usvajanje američkog zakona o ulaganjima u infrastrukturu podgrejali apetite investitora za rizikom.

Čini se da su akteri na valutnim tržištima spremni da se uzdrže od krupnijih poteza uoči predstojećeg julskog izveštaja o zapošljavanju u nepoljoprivrednom sektoru u SAD, koji treba da bude objavljen u petak, ocenjuje britanska agencija.

Drugi važan događaj koji bi mogao da utiče na berzanska kretnja je okupljanje centralnih bankara krajem avgusta na godišnjem simpoziju u Džekson Holu u Vajomingu, a na kojem bi zvaničnici FED-a mogli da promene ili da potvrde svoj stav o relaksiranoj monetarnoj politici.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi