DETALJI HAKERSKOG NAPADA U ITALIJI: Oboleli bez informacija o zakazanim pregledima i snimanjima, ukradeni i podaci građana

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

02. 08. 2021. u 18:12

U NOĆI između subote i nedelje hakeri su “uzeli na juriš” kao istinskog taoca sistem vakcinisanja u regionu Lacio.

ДЕТАЉИ ХАКЕРСКОГ НАПАДА У ИТАЛИЈИ: Оболели без информација о заказаним прегледима и снимањима, украдени и подаци грађана

Još jedan slučaj davanja više doza vakcine u Italiji / Foto EPA

Informatički virus ušao je u sistem u kojem se vodi ne samo vakcinisanje veći i sve vrste pregleda, snimanja pacijenata. Sada je sve blokirano, više ne može da se koristi bilo kakav podatak. Ne samo da je deaktiviran zdravstveni sistem za obradu podataka, “Centar za obradu podataka (Ćed)”, već postoji opravdan ogroman strah da ponovnom aktivacijom Centra, mafijaške grupe mogu dž< ukradu sve rezervisane podatke građana, ili da ih učine neupotrebljvim.

Danju i noću rade stručnjaci, tim od 300 eksperata u ovoj oblasti i još nije uspeo da identifikuje izvor, matricu, odakle sve potiče ali je izvesno da je reč o napadu “no-vax” i “no grin kard”. Pre otkrivanja napada došlo se do padatka da su mafijaške grupe organizovale izdavanje lažnih zelenih karata za sve koji ne žele vakcinu, ili takvu sanitarnu propusnicu. Za samo nekoliko dana nađeno je više od 100.000 zahteva onih koji su se prijavili da budu korisnici takvih “usluga “ za 100 ili 120 evra, plaćeni u bitkoin valuti.

I sve se podudara sa ogromnim protestima širom Italije upravo onih koji neće vakcinu, ili neće upotrebu sanitarne zelene karte, tako da je sada zaustavljeno zakazivanje vakcinisanja u Laciju.

Cilj istrage koja je u toku je samo jedan - da se uđe u trag odakle potiče napad.

Predsednik Komiteta za Sigurnost Republike zatražio je informacije, ali se sve kreće na nivou pretpostavke da je napad  organizovan u inostranstvu. Tako se sada usporava kampanja vakcinisanja i imunizacije upravo u regionu gde je najveći procenat populacije primio drugu dozu cepiva i sa najvećim brojem izdatih zelenih sanitarnih karata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)