NE ZA "ZDRAVSTVENU PRISILU": Francuzi na čelu evropskog bunta protiv obavezne vakcinacije kao zaštite od virusa korona

I. STANOJEVIĆ - G. ČVOROVIĆ

01. 08. 2021. u 22:17

STOTINE hiljada ljudi izašle su minulog vikenda na ulice francuskih gradova u znak nezadovoljstva zbog najave uvođenja obavezne vakcinacije protiv korone za određene profesije.

НЕ ЗА ЗДРАВСТВЕНУ ПРИСИЛУ: Французи на челу европског бунта против обавезне вакцинације као заштите од вируса корона

Foto AP

Demonstracije su organizovane na čak 250 lokacija u zemlji. U prestonom Parizu, trgovi i bulevari bili su krcati treću subotu zaredom, u znak protesta protiv vladine strategije u borbi protiv kovida 19.

Zakon, usvojen 26. jula, predviđa obavezno cepljenje protiv virusa korona za zaposlene u bolnicama, staračkim domovima i za vatrogasce. Ova mera ocenjena je u narodu kao "zdravstvena diktatura", a protesti se već dve sedmice održavaju širom Francuske, uz učešće više od 160.000 ljudi, prema zvaničnim podacima.

Najmanje 3.000 pripadnika snaga bezbednosti intervenisalo je na okupljanjima samo u glavnom gradu, gde je izbio sukob između demonstranata i policije. Uz parole: "Diktatora u zatvor!", "Sloboda!" i "Makrone, podnesi ostavku!", ogorčeni građani su kritikovali predsednika zbog nametnutne opšte vakcinacije. Policija je upotrebila suzavac.

Inače u nedelju se oglasio predsednik Federacije francuskih bolnica Frederik Valetu zatraživši od vlasti u zemlji da pokrenu "pionirsku" inicijativu u Evropi i nalože obaveznu vakcinaciju protiv kovida 19 za čitavu populaciju, a ne samo za zdravstvene radnike. Valetu smatra da je to jedini način da se pobedi ova bolest i spreči novi udar na bolničke kapacitete. Frederik Valetu smatra da sanitarna propusnica ne može da reši problem kolektivne imunizacije i da je jedino rešenje opšte cepljenje. Takvu mogućnost ostavio je i predsednik Makron, kada se pred Dan republike obratio naciji.

Na nogama su tokom protekle dve nedelje bili i građani Italije, koji negoduju zbog uvođenja obavezne sanitarne propusnice uzvikujući slične parole kao i Francuzi: "Ne diktaturi!" i "Sloboda!". Ova propusnica kojom će Italijani dokazivati da su vakcinisani, da su preležali kovid 19, ili da im negativan test nije stariji od 48 sati, biće od 6. avgusta obavezna za ulaz u zatvorene prostore kao što su barovi i restorani.

Italijanski hakeri u nedelju su napali i oborili informatičke sisteme kompanije koja se bavi zakazivanjem vakcinisanja protiv kovida 19 u regionu Lacija i u Rimu, saopštila je regionalna vlada. "U toku je žestok hakerski napad na regionalnu bazu podataka", poručile su lokalne vlast na "Fejsbuku".

U saopštenju se navodi da su svi sistemi onesposobljeni, uključujući portal posvećen zdravstvu i vakcinisanju i upozorava se da bi moglo doći do velikog odlaganja već zakazanih imunizacija. Regionalni menadžer za zdravstvo Alesio D'Amato kazao je da "je reč o veoma ozbiljnom napadu i da je njegova meta celokupna baza podataka regiona Lacio".

I u Grčkoj je policija morala da koristi suzavac i vodene topove da bi minule sedmice rasterala demonstrante u centru Atine, koji su ljuti zbog obavezne vakcinacije. Bilo je to treće okupljanje za mesec dana, a više hiljada građana protestovalo je služeći se i Molotovljevim koktelima. Većina Grka, ipak se slaže sa vladinom politikom, pokazala je najnovija sondaža javnog mnjenja u ovoj zemlji.

U NEMAČKOJ ZABRANA

SUDIJE u Berlinu izjasnile su se za zabranu najavljenih protesta protiv restriktivnih antikovid mera najavljenih u Nemačkoj tokom minulog vikenda. Podneto je 13 prijava za protestne skupove na kojima su organizatori očekivali oko 22.500 učesnika. Obrazloženje zabrane svodi se na strah od širenja infekcije virusom korona, što je i razlog za zabranu za nedelju planirane manifestacije "Za mir, slobodu i istinu!" u kojoj je trebalo da učestvuje najmanje 3.500 ljudi.

"FAJZER" I "MODERNA" POSKUPELI

Kompanije "Fajzer" i "Moderna" podigle su cene svojih vakcina protiv kovida 19 u najnovijim ugovorima sklopljenim sa Evropskom unijom, objavio je u nedelju "Fajnenšel tajms".

Nova cena za "Fajzerovu" vakcinu je 19,50 evra u odnosu na 15,50 evra koliko je bila ranije, izvestio je list pozivajući se na delove ugovora u koje je imao uvid, preneo je Rojters.

Cena "Modernine" vakcine je 25,50 dolara po dozi, stoji u ugovorima, u odnosu na 19 evra u prvom ugovoru o nabavci, ali manje nego prethodno dogovorenih 28,50 dolara, jer je narudžbina porasla, navodi se u izveštaju, koji se poziva na zvaničnika upućenog u elemente ugovora.

ĐUKANOVIĆ I KRIVOKAPIĆ "SPORNI"

Savez građana Civis pozvao je predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i premijera Zdravka Krivokapića da se vakcinišu i apelovao na građane da se pridržavaju mera zdravstvenih vlasti kako bi bila sprečena eskalacija epidemije virusa korona.

"Rast broja zaraženih, veliki priliv turista i karakteristika novog soja virusa koji se brže prenosi, razlog su za veliki oprez, pa apelujemo na nadležne da hitno i bez selekcije obavljaju kontrole po celoj Crnoj Gori i sankcionišu sve one koji se ne pridržavaju propisa", kazali su iz Civisa.

U Civisu smatraju da je potrebno sankcionisati i one koji posredstvom društvenih mreža šire lažne informacije i agituju protiv vakcinacije i ostalih mera.

"JUTJUB" UDARIO NA SKAJ NjUZ ZBOG "DEZINFORMACIJA"

"JUTJUB" je na nedelju dana zabranio televiziji Skaj njuz Austrelija da postavlja nove sadržaje, saopštivši da je prekršila pravila o širenju dezinformacija o kovidu 19.

"Jutjub" nije ukazao na određene stavke, ali je naveo da se protivi materijalu koji bi mogao da nanese štetu u realnom svetu.

Digitalni urednik TV kanala rekao je da je odluka uznemirujući napad na slobodno mišljenje.

Skaj njuz Austrelija je u vlasništvu podružnice "Njuz korpa" Ruperta Murdoka i ima 1,85 miliona pratilaca na "Jutjubu".

"Jutjub" je naveo u saopštenju da je došlo do jasne i uspostavljene politike medicinskih dezinformacija vezanih za kovid 19 zasnovanih na lokalnim i globalnim smernicama zdravstvenih vlasti.

TV Skaj njuz Austrelija je saopštila da je pronašla stare video-snimke koji nisu u skladu sa pravilima "Jutjuba" i da je ozbiljno shvatila posvećenost ispunjavanju uredničkih očekivanja i očekivanja zajednice. Ona je, međutim, tvrdila da niko od njenih voditelja nikada nije negirao postojanje kovida 19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri