POČEO ČETVRTI TALAS KORONE U ITALIJI: Broj zaraženih za nedelju dana povećan za 65 odsto

Milica Ostojić

30. 07. 2021. u 14:56

U ITALIJI novi delta soj korona virusa pritiska sve više, u jednoj sedmci, od 21. do 27. jula uvećan je broj zaraženih za 65 procenata, broj preminulih za 46 odsto, broj smeštaja u bolnicama za 35 odsto, a popunjenih kreveta na intenzivnoj terapiji za 15 procenata.

ПОЧЕО ЧЕТВРТИ ТАЛАС КОРОНЕ У ИТАЛИЈИ: Број заражених за недељу дана повећан за 65 одсто

Foto Tanjug-AP

To su današnji podaci koje je objavila Fondacija za osmatranje brojeva Kovida-19 (Gimbe) sa zaključkom istovetnom onom sanitarnih vlasti „četvrti talas Kovida-19 je počeo“.

Dokazi koji to potvrđuju jesu i podaci da se juče broj pozitivnih popeo na 6.171 a pre tačno mesec dana, 30. juna, bilo je samo 776 i u julu je krenuo galop posebno posle okupljanja i praćenja utakmica za Evropsko prvenstvo.

Nakon 15 sedmica u kojima je beležen pad broja žrtava sada je počeo da raste, u poslednjoj sedmici 111.

Ova tendencija nije samo italijanska, delta soj postaće dominantan u svim zemljama EU do kraja avgusta, opominje ministar Zdravlja Roberto Speranca i to posebno zabrinjava zbog povratka u školske klupe 16. septembra, s toga se insistira na vakcinisanju školskog personala sa obe doze do početka školske godine.

Ako kriterijum za proglašavanje rizičnih zona u Italiji i prelazak na pooštravanje mera sa označavanjem promene boje u regionu ostane 50 zaraženih na 100.000 stanovnika onda podaci pokazuju istinski alarmantne brojke, već se 40 okruga nalazi iznad te granice, brojevi za crvenu zonu su već evidentni u Kaltaniseti (Sicilija) 272, u Kaljariju (Sardinija) 257, u Raguzi (Sicilija) 193.

U mnogo regiona delta soj je već dominantan, ostaje konstantno upozorenje vakcinišite se jer je to jedino oružje u zaustavljanju ovog galopa, vrh rasprostaranjenosti Delta soja u Italijiočekuje se već u drugoj polovini avgusta.

                                                           

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)