BRAZIL PRELAZI SA ELEKTRONSKOG GLASANJA NA LISTIĆE: Predsednik najveće i najnaseljenije zemlje latinske amerike predlaže izmenee

I.S.

30. 07. 2021. u 13:37

PREDSEDNIK Brazila Žair Bolsonaro založio se danas za zamenu elektronskog sistema glasanja štampanim glasačkim listićima koji mogu da se prebrojavaju. Bolsonaro smatra da "je to potrebno da bi se izbegle prevare na izborima iduće godine".

БРАЗИЛ ПРЕЛАЗИ СА ЕЛЕКТРОНСКОГ ГЛАСАЊА НА ЛИСТИЋЕ: Председник највеће и најнасељеније земље латинске америке предлаже изменее

Foto: EPA

- Želim čiste, demokratske i poštene izbore sledeće godine - poručio je Bolsonaro svojim pristalicama posredstvom društvenih mreža.

On je prikazao niz video snimaka na internetu kao navodne dokaze o prošlim prevarama na izborima, tvrdeći da je demokratija u Brazilu u opasnosti.

Kritičari govore kako Bolsonaro, poput bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, seje izborne sumnje kako bi mu se otvorio put da ne prihvati poraz 2022. godine.

Bolsonaro mesecima insistira na tome da bi Brazil treba da usvoji štampane glasačke listiće, iako ustavni amandman kojim se menja izborni sistem nije dobio na Kongresu.

Najviši izborni organ u Brazilu TSE opovrgao je kao neosnovane Bolsonarove tvrdnje da je bilo prevare na izborima 2014. godine, rekavši da elektronsko glasanje može dobro da se revidira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna