UKRAJINA: Najgori scenario - sertifikacija „Severnog toka 2“ ove godine!

Novosti onlajn

29. 07. 2021. u 22:12

UKRAJINA će uložiti žalbu na odluku o sertifikaciji gasovoda „Severni tok 2“, ukoliko ona bude doneta ove godine, izjavio je šef kompanije „Operater ukrajinskog sistema za transport gasa“ Sergej Makogon.

УКРАЈИНА: Најгори сценарио - сертификација „Северног тока 2“ ове године!

Foto RIA

- Ukoliko 'Severni tok 2' bude sertifikovan ove godine to će za nas biti najnegativniji scenario. U tom slučaju Evropska komisija, poljska i naša vlada munjevito će uložiti žalbu na tu odluku. I mogu biti neka ograničenja korišćenja – 50 odsto i slično - rekao je Makogon u intervjuu za „Novo vreme“.

Kako je objasnio, sertifikacija zahteva poštovanje veoma strogih normi evropskog energetskog zakonodavstva, Trećeg energetskog paketa koji pre svega podrazumeva slobodan pristup drugih zemalja tom gasovodu.

- On takođe predviđa dodatna ograničenja za kompaniju – operatera tog gasovoda, stoga ćemo pratiti sertifikaciju, i nismo jedini. Imamo podršku Poljske, Evropske komisije koja se takođe uvek protivila izgradnji tog gasovoda - dodao je on.

On smatra da zemlja ima dobre šanse za borbu protiv pokretanja „Severnog toka 2“.

- Kako razumem, određeni su pravci buduće saradnje, budućih pregovora o nastavku tranzita i o pokretanju 'Severnog toka 2'. Stoga smatram da još imamo veoma velike šanse da se borimo za očuvanje tranzita i protiv "Severnog toka 2" - zaključio je on.

Podsetimo, prema navodima operatora projekta „Nord strim 2 AG“, izgrađeno je 99 odsto gasovoda „Severni tok 2“ . Kako je saopštio direktor austrijske kompanije „OMV“ Rajner Zele, gasovod će biti dovršen u avgustu, moguće je da će biti pušten u rad već ove godine.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije