UKRAJINSKI NAPAD ĆE SE ZAVRŠITI KRAHOM: Rusija odgovara nakon najave nove ofanzive iz Kijeva

Novosti online

26. 07. 2021. u 17:25

ČLANICA Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Elena Panjina je, komentarišući stav bivšeg zamenika ministra za privremeno okupirane teritorije Ukrajine Jurija Grimčaka koji je pozvao na pripremanje vojske za upotrebu oružja u cilju oslobađanja Donbasa, izjavila da će se takav pokušaj završiti krahom ukrajinske državnosti.

УКРАЈИНСКИ НАПАД ЋЕ СЕ ЗАВРШИТИ КРАХОМ: Русија одговара након најаве нове офанзиве из Кијева

Foto: Instagram

- Postoji velika verovatnoća da će se treći pokušaj osvajanja Donbasa završiti krahom ukrajinske državnosti. Posle toga neće biti nikakvog Minska 3 - rekla je Panjina za Sputnjik.

Prema njenim rečima, "kijevski režim je već dva puta pokušao da reši sukob vojnim putem", oba puta to se završilo neuspešno.

- Svaki put kada su se pokušaji zauzimanja Donbasa završili sramnim fijaskom, kijevski režim postajao je pomirljiviji, potpisivani su Minski sporazumi. Sadašnji su, inače, već drugi po redu - objasnila je poslanica.

Ranije je bivši zamenik ministra za privremeno okupirane teritorije Ukrajine Jurij Grimčak rekao da Kijev treba da razmotri opciju vojnog oslobođenja Donbasa nakon izbora za Državnu dumu Rusije. Grimčak je svoju izjavu potkrepio činjenicom da učešće Rusa koji žive u Donbasu na izborima za Državnu dumu govori o nameri Moskve da pripoji ove zemlje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je saopštio da istovremeno posedovanje ruskog i ukrajinskog državljanstva neće sprečiti stanovnike Donbasa da učestvuju na izborima za Državnu dumu.

U julu prošle godine u Donbasu su stupile na snagu dodatne mere za osiguranje prekida vatre. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu otvaranja vatre, razmeštanje oružja u naseljima i njihovoj blizini, ofanzivnih, izviđačkih i diverzantskih dejstava. Osim toga, predviđaju disciplinsku odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)