SEĆANJE NA VELIKU TRAGEDIJU: Na otvaranju Olimpijade konačno održan minut ćutanja za žrtve egzekucije iz 1972. (FOTO/VIDEO)

Novosti online

23. 07. 2021. u 21:02

KOMEMORACIJA u sećanje na izraelske sportiste koji su ubijeni na Olimpijadi u Minhenu 1972, danas je po prvi put obeležena na otvaranju Olimpijskih igara u Tokiju.

СЕЋАЊЕ НА ВЕЛИКУ ТРАГЕДИЈУ: На отварању Олимпијаде коначно одржан минут ћутања за жртве егзекуције из 1972. (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Jutjub

Ovaj gest je bio pozdravljen od strane rodbine žrtava, od kojih su neki danas i bili na Olimpijskom stadionu. Među prisutnima je bio i izraelski premijer Naftali Benet.

- Pozdravljam ovaj važan i istorijski trenutak. Neka im je večna slava - napisao je Benet na Tviteru.

Porodice 11 ubijenih sportista dugo su zahtevale od Međunarodnog olimpijskog komiteta da minutom ćutanja obeleže tragediju iz 1972. na ceremoniji otvaranja, međutim, to nikad nije bilo odobreno. Danas je po prvi put održan minut ćutanja u znak sećanja na žrtve. Ovakav gest je izazvao izliv emocija kod rodbine ubijenih sportista. 

- Konačno je sprovedena pravda za muževe, očeve i sinove koji su ubijeni u Minhenu - kažu udovice Ilana Romano i Anki Spicer, koje su gledale ceremoniju na stadionu.

One su izgubile muževe - dizača tegova Josefa Romana i trenera mačaevalaca Andre Spicera - u napadu.

- Suze ne mogu da zaustavim. Za ovaj trenutak smo se borili i konačno smo uspeli - dodaju udovice.

Hili Troper, izraelski ministar kulture i sporta, rekao je da je trenutak komemoracije "istorijska pravda".

Da se podsetimo, 5. septembra 1972. su pripadnici organizacije "Crni septembar" uzeli izraelske sportiste kao taoce, tako što su naoružani ušli u slabo obezbeđen deo olimpisjkog sela gde je boravila izraelska olimpijska delegacija. Kasnije je 11 sportista najbrutalnije ubijeno. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja