LAŠET "KRUNI" KREDIT ANGELE: Demohrišćani u vrtoglavom padu rejtinga dok njihov kancelarski kandidat niže skandale

I. STANOJEVIĆ

22. 07. 2021. u 23:09

BRUKA za brukom, skandal za skandalom, kao na pokretnoj traci vukli su se "repovi" za Arminom Lašetom, kancelarskim kandidatom nemačkih demohrišćana, koji bi, u septembru mogao da nasledi Angelu Merkel.

ЛАШЕТ КРУНИ КРЕДИТ АНГЕЛЕ: Демохришћани у вртоглавом паду рејтинга док њихов канцеларски кандидат ниже скандале

Angela Merkel sa Arminom Lašetom posle velikih poplava / Foto AP

Imao je ovaj premijer pokrajine Severne Rajne-Vestfalije razne političke gafove, ali je smejanje dok se predsednik Frank-Valter Štajnmajer kojim se obraćao postradalima od katastrofalnih poplava bilo bez presedana.

Lašet je već ranije zaradio nadimak "teflonski političar", jer se sve od njega odbija, svaka sramota sklizne bez posledica. Ovoga puta bruka se zalepila da ostane. Nemačka nacija jedva da se i pita o čemu li je govorio demohrišćanski kancelarski kandidat pa mu je bilo toliko smešno. Ova ga senka prati već danima i ostaće tu sve do parlamentarnih izbora, 26. septembra, ističu analitičari.

A, njima se ne piše dobro ni Lašetovoj partiji, ali ni Zelenima, čija se kandidatkinja Analena Berbok, u startu vinula nebu pod oblake pa je već izgledalo da će posle Angele, biti Analena. Najjača i decenijama vladajuća Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nema ni trećinu biračkog tela, jedva oko 28 procenata, kažu najnovije sondaže javnog mnjenja. Posle nje su Zeleni, koji u ovom trenutku imaju 19 odsto.

Domaći mediji konstatuju: šta će biti posle izbora krajnje je neizvesno. Ono što se sigurno zna, to je da neće biti sigurnosti. One, koju je punih 16 godina i Nemcima, ali i Evropi pružala Merkelova. A izvesno je i da dve glavne stranke, CDU i SPD (Socijaldemokratska partija) neće moći komotno da formiraju vladu.

Samo 26 odsto Nemaca, naime, veruje da je Lašet, dobar menadžer u vreme kriza, pokazalo je najnovije istraživanje koje je naručio ugledni dnevnik "Špigl". Prema anketi, prvi pokazatelj kako će katastrofa možda uticati na septembarske izbore je podatak da 41 odsto Nemaca smatra da je Lašetov izazivač socijaldemokrata i ministar finansija Olaf Šolc dobar menadžer u vreme kriza, iako njegova stranka ima podršku samo 16 osto birača.

Lašeta, koji je i šef Demohrišćanske stranke, kao da cela situacija nimalo ne zabrinjava. Pojedini nemački mediji pišu da je to verovatno posledica "teflonskog" stava, odnosno, devize: "Ma šta uradio, sutra je novi dan".

U tom stilu, u četvrtak je najavio da će pokrajina na čijem je čelu obezbediti 200 miliona evra za postradale u poplavama koje su više od 170 Nemaca koštale života. Berlin će, prema prethodnim najavama, tu sumu duplirati, pa će građanima biti isplaćeno 400 miliona, kako Lašet obećava, što je pre moguće, po hitnoj proceduri. Da se spase šta se spasti može... I u kućama postradalih i u CDU koja se sprema na izbore za manje od mesec dana, sa nikada nižim rejtingom.

SIN ZARAĐIVAO NA MASKAMA

JEDAN od "bisera" Armina Lašeta novijeg datuma je unosan dil sa maskama za zaštitu od virusa korona koji je sklopio njegov sin Johanes, kao influenser. Onda je tata, ugovorom "teškim" 38,5 miliona evra, za potrebe Severne Rajne-Vestfalije najpre naručio nekoliko miliona zaštitnih kecelja, a onda još desetine miliona maski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)