OBAVEZNA VAKCINA PODELILA EVROPU: Ideja o opštoj imunizaciji od virusa korona različito primljena u zemljama Starog kontineta i EU

I. STANOJEVIĆ

20. 07. 2021. u 20:31

IDEJA o uvođenju obavezne vakcinacije podelila je Evropu. Dvojac Francuska - Nemačka, koji se smatra osovinom EU, nije ujedinjen u stavu o ovome. Dok Pariz zagovara "silu zakona", Berlin je odlučno odbacuje.

ОБАВЕЗНА ВАКЦИНА ПОДЕЛИЛА ЕВРОПУ: Идеја о општој имунизацији од вируса корона различито примљена у земљама Старог континета и ЕУ

Foto AP

Mere koje najavljuje francuski predsednik Emanuel Makron odnose se, pre svih na zdravstvene radnike, ali se to smatra uvodom u opštu obaveznost cepljenja. Ograničenja za one koji nisu imunizovani, već su nadohvat ruke.

Nemačka, nasuprot tome, ističe pravo na fizički integritet, ukorenjeno u Ustavu. Ipak, postoje izuzeci, na primer vakcinacija dece od boginja pre polaska u vrtić i školu je obavezna, a vaspitači, prosvetni radnici i veći deo medicinara, kao i tražioci azila i izbeglice moraju da prime tu vrstu vakcina.

- Ne nameravamo da idemo putem koji je predložila Francuska. Rekli smo da neće biti obaveznog vakcinisanja - izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel. - Jedan od razloga za to je što bi se generalni zahtev za obaveznim vakcinisanjem u našoj zemlji teško mogao sprovesti.

Vlada britanskog premijera Borisa Džonsona je, kako primećuje "Dojče vele", na "cikcak kursu". Pre nekoliko nedelja vlasti u Londonu najavile su obavezno vakcinisanje za zaposlene u domovima za penzionere, kao i za frizere, radnike u uslužnim delatnostima i volontere. Potom se, pod pritiskom javnog mnjenja, upustio u skoro potpuno otvaranje zemlje.

U utorak, opet, preokret. Džonson najavljuje da će se, od kraja septembra, dokaz o vakcinaciji sa dve doze postaviti kao uslov za ulazak u noćne klubove i druga mesta na kojima se okuplja veliki broj ljudi.

U Grčkoj, koja se našla u istom taboru kao i Francuska, protivljenja su vrlo umerena, baš kao i u zemlji Gala. Stručnjaci za koronu uzroke širenja virusa vide pre svega u razuzdanom noćnom životu i zabavi mladih ljudi. S obzirom na teško uzdrmani zdravstveni sistem, to je dovoljan razlog da odgovorni u Atini dignu uzbunu.

- Nećemo ponovo zatvarati zemlju zbog neprimerenog ponašanja pojedinaca. Boravak u zatvorenom prostoru, što uključuje restorane i kulturne ustanove, biće dozvoljen samo vakcinisanima. Zaposleni u zdravstvenom sektoru i gerijatrijskoj nezi se obavezno moraju imunizovati, ili će biti udaljeni sa posla - poručio je grčki premijer Kirijakos Micotakis.

VIŠE OD 50 MILIONA ZARAŽENIH

EVROPA je postala prvi region u svetu koji je premašio cifru od 50 miliona slučajeva kovida 19, jer je zarazniji delta soj prouzrokovao rast novih infekcija. Od početka pandemije na Starom kontinentu od virusa korona umrlo je 1,3 miliona ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi