POROŠENKO PREDVIĐA NAPAD NA RUSIJU? Muslimanima obećao osvajanje Krima, iz Moskve mu žestoko odgovorili

Novosti online

20. 07. 2021. u 12:24

BIVŠI predsednik Ukrajine Petro Porošenko je uveren da će uspeti da od Rusije oduzme Krim u narednih godinu dana.

ПОРОШЕНКО ПРЕДВИЂА НАПАД НА РУСИЈУ? Муслиманима обећао освајање Крима, из Москве му жестоко одговорили

Foto: AP Photo/Andrew Lubimov/Depositphotos

On se na svojoj Fejsbuk stranici obratio krimskim Tatarima i svim ukrajinskim muslimanima povodom islamskog praznika Kurban-barjama uz obećanje da će se to zaista dogoditi.

Verujem da ćemo zajedničkim snagama odoleti agresorima i vratiti Krim - naglasio je Porošenko.

Prema njegovim rečima, za godinu dana muslimanski praznik će se na poluostrvu, navodno, slaviti u sastavu Ukrajine.

- I na ukrajinskom Krimu će autohtoni krimsko-tatarski narod slobodno obeležavati Kurban-bajram. Sledeće godine u Bahčisaraju! Krim – to je Ukrajina! - dodao je Porošenko.

Izjava bivšeg predsednika Ukrajine, u kojoj je obećao da će oduzeti Rusiji Krim za godinu dana, pokazuje da je on poznati "sanjar", rekao je prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Vladimir DŽabarov.

- On je poznati sanjar i to je redovno dokazivao i dok je bio predsednik Ukrajine i posle toga. Očigledno je da se on priprema za novu predsedničku kampanju. Sve izjave ukrajinskih političara nisu vredne ni pare. Krim je već odlučio o svojoj sudbini u martu 2014. godine - izjavio je DŽabarov.

Svoje mišljenje o izjavi Porošenka je dao i potpredsednik krimskog parlamenta Efim Fiks koji je rekao da je po sredi "laž bez griže savesti".

- Dati obećanje nije isto što i oženiti se. Opet se igraju sa krimsko-tatarskim narodom, lažu bez griže savesti. Nemaju ni stida ni savesti - rekao je Fiks.

I on je istog mišljenja, kao i DŽabarov, da je retorika Porošenka, po svemu sudeći, povezana sa mogućim vanrednim izborima u Ukrajini.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)