PUTIN MARŠALIMA I ADMIRALIMA PRODUŽAVA RADNI VEK: Ruski predsednik predložio nacrt novog zakona, na dužnosti i posle 70 godina

B. Vlahović

20. 07. 2021. u 10:24

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin predložio je da se produži radni vek maršalima, generalima armija i admiralima flote.

ПУТИН МАРШАЛИМА И АДМИРАЛИМА ПРОДУЖАВА РАДНИ ВЕК: Руски председник предложио нацрт новог закона, на дужности и после 70 година

FOTO: Kremlin

Prema nacrtu novog zakona koji će sigurno usvojiti Duma gde Putinova partija "Jedinstvena Rusija" ima većinu najviši vojni rukovodioci će ubuduće moći da budu na dužnostima i posle sedamdeset godina.

Dosadašnji federalni zakon "O vojnoj obavezi i vonoj službi" predviđao je rad najviših činova do 65 godina starosti a u određenim slučajevima kad su u Kremlju ocenili da je neki general ili admiral neophodna predsednik države je mogao da produži ugovor do 70 godine. Po novom predlogu Putin će iskusnim vojnim starešinama ako su dobrog zdravlja i potrebni su armiji moći da produži radni vek i posle 70 godina.

Primera radi sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev koji ima čin generala armije ovih dana je napunio 70 godina ali će i dalje ostati na toj dužnosti.Patrušev je zadužen za kordinaciju svih policijskih službi.

FOTO: Arhiva

Nikolaj Petrušev

Prvi puta Putin je generalima produžio radni vek na pet godina u aprilu 2014. godine. Do tada su najviši činovi mogli biti na službi do 60 godina. Tako su maršali, generali armija i admirali mogli da rade do 65 godina. Drugi generali i vice-admirali su mogli ostati na dužnosti do 60 godina, a pukovnici do 55. Svi ostali oficiri su morali u penziju u 50 godini.

Sadašnji ministar odbrane Sergej Šojgu koji ima čin general armije u maju je napunio 66 godina i ako ga zdravlje bude služilo na toj funkciji će biti celi mandat sa predsednikom Putinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!