UMRO DANSKI ILUSTRATOR KURT VESTERGARD: Preminuo autor spornih karikatura o proroku Muhamedu

Novosti onlajn

19. 07. 2021. u 12:37

KURT Vestergard je autor najpoznatije, od 12 karikatura objavljenih 2005. godine u danskom konzervativnom dnevnom listu "Jylands-Posten".

УМРО ДАНСКИ ИЛУСТРАТОР КУРТ ВЕСТЕРГАРД: Преминуо аутор спорних карикатура о пророку Мухамеду

Foto: Printskrin Twitter/@katibbey

Danski karikaturista Kurt Vestergard, poznat po karikaturi proroka Muhameda koja je izazvala nerede u nekim muslimanskim zemljama, umro je 86 godina, objavila je njegova porodica.

Vestergard je umro nakon duge bolesti, saopštila je porodica, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Ilustrator je autor najpoznatije do 12 karikatura objavljenih 30. septembra 2005. godine u danskom konzervativnom dnevnom listu Jyllands-Posten pod naslovom “Lice Muhammeda“, na kojoj je poslanik prikazan s turbanom u obliku bombe.

Napad na "Šarli Ebdo"

Karikature su najpre prošle neprimećeno, ali nakon 15 dana održan je protest u Kopenhagenu, a zatim su i protestovali ambasadori većinski muslimanskih država u Danskoj.

Tada je eskalirao bes, koji je rezultirao antidanskim raspoloženjem u muslimanskom svetu u februaru 2006. godine.

Nasilje povezano s karikaturama je kulminiralo 2015. godine, prilikom napada na redakciju francuskog satiričnog nedeljnika Šarli Ebdo u Parizu, kada je ubijeno 12 osoba.

(Al Džazira Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKRAJINA OBORILA RUSKI BOMBARDER: Oglasio se komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva