PLAN ZA BLOKADU RUSKE FLOTE NA KRIMU: Ukrajinski vojni ekspert računa na američke "ciklone", evo šta je zamislio (FOTO)

Novosti online

16. 07. 2021. u 18:02

UKRAJINA bi trebalo da kupi od Sjedinjenih Američkih Država pet rashodavanih čamaca kako bi blokirala ruske luke na Krimu, smatra glavni urednik "Ukrajinskog vojnog portala" Taras Čmut.

ПЛАН ЗА БЛОКАДУ РУСКЕ ФЛОТЕ НА КРИМУ: Украјински војни експерт рачуна на америчке циклоне, ево шта је замислио (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine

On je podsetio da će Amerika sledeće godine povući iz flote 22 broda koje će prodati po programu "vojne prodaje u inostranstvu". Takođe je skrenuo pažnju na to da se na spisku rashodovanih plovila nalazi i pet patrolnih čamaca klase "Ciklon", građenih između 1993. i 1995. godine. Prema mišljenju stručnjaka, ti brodovi bi mogli biti interesantni Ukrajini.

- Pet čamaca od po 330 tona je čitava flotila. "Cikloni" su odlična platforma, koja odgovara drugoj fazi koncepta razvoja Ratne mornarice – kontrolisanju zone od 200 milja - napisao je Čmut na Fejsbuku.

Kako je objasnio, tehničke karakteristike tih čamaca omogućiće ukrajinskoj floti da izlazi čak i u Sredozemno more.

- Pritom, ti čamci mogu postati odlična platforma za modernizaciju... za "pokazivanje zuba" ruskoj Ratnoj mornarici i Federalnoj službi bezbednosti“, smatra ekspert.

Takođe je dodao da će Ukrajina, kupovinom rashodovanih američkih čamaca, moći da realizuje stalno vojno prisustvo u blizini Sevastopolja i Kerčkog moreuza, da drži budnom rusku flotu i da blokira pokušaje ulaska trgovačkih brodova u krimske luke“.

Istovremeno, Čmut se požalio na to što Ukrajina gubi taj „prozor mogućnosti“, jer za vojno-političko rukovodstvo Ukrajine kupovima američkih brodova pretežak zadatak.

Poslednjih godina ukrajinska Ratna mornarica suočava se sa ozbiljnim problemima. Stari brodovi postepeno postaju neupotrebljivi, a nema sredstava za nove. Pritom, Kijev aktivno kupuje strane rashodovane brodove. U septembru prošle godine Obalska straža SAD predala je Kijevu dva otpisana patrolna broda, izgrađena 1988. godine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)