BUKTE PROTESTI NA HAITIJU: Stanovništvo odaje počast ubijenom predsedniku

Tanjug

15. 07. 2021. u 11:07

VIŠE raštrkanih protesta je izbilo danas u glavnom gradu Haitija, jer je nestašica benzina povećala zabrinutost, a policija je najavila nova hapšenja u nizu nakon što je atentat na predsednika Žovenela Moizea gurnuo ionako uzdrmanu karipsku državu u politički haos.

БУКТЕ ПРОТЕСТИ НА ХАИТИЈУ: Становништво одаје почаст убијеном председнику

Foto: EPA

Gotovo sve benzinske pumpe u Port o Prensu su zatvorene, dok su se ispred nekolicine koje još uvek rade formirale ogromne kolone automobila, prenosi agencija Rojters.

Za takvu situaciju, stanovnici krive kriminalne bande koje kontrolišu ključne rute za snabdevanje, ali i prodavce goriva sa “crnog tržišta” koji parališu distribuciju goriva u najveći grad Haitija.

Jedna grupa demonstranata zapalila je gume na ulicama, koje su ostale tiše nego obično nakon ubistva Moizea 7. jula.

Isotvremeno, ispred nacionalne palate, mala grupa ljudi okupila se kod spomen-obeležja sa cvetnim aranžmanima, belim svećama i haićanskom zastavom na pola koplja ispred velike Moizeove fotografije.

Moizea je u njegovoj rezidencija ubila, kako su vlasti saopštile, jedinica atentatora, uključujući 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanca haićanskog porekla.

Osamnaest Kolumbijaca je privedeno, trojica su ubijena od strane policije, a pet je još uvek u bekstvu, saopštila je haićanska policija.

U nedelju je uhapšen treći Amerikanac sa Haitija, Kristijan Emanuel Sanon, kojeg su vlasti optužile da je bio glavni “um” ove operacije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024