KUBANSKI PREDSEDNIK (SAMO)KRITIČAN: Krive su i vlasti, ne samo SAD

Tanjug

15. 07. 2021. u 10:58

KUBANSKI predsednik Migel Dias-Kanel pripisao je vladi te zemlje deo odgovornosti za nestašicu i ekonomsku krizu zbog kojih su izbile velike demonstracije. On je pozvao Kubance da ne reaguju nasilno.

КУБАНСКИ ПРЕДСЕДНИК (САМО)КРИТИЧАН: Криве су и власти, не само САД

FOTO: EPA

Dias-Kanel, koji je ranije za proteste krivio SAD, u televizijskom obraćanju prvi put je kritički govorio o kubanskim vlastima.

U demonstracijama, najvećim na Kubi u poslednjih nekoliko decenija, hiljade ljudi je u nedelju izašlo na ulice da izrazi nezadovoljstvo zbog nestašica hrane i drugih potrepština, porasta cena i prekida struje, a neki su pozivali na promenu vlade.

Policija je uhapsila više desetina demonstranata, a u saopštenju je optužila učesnike protesta da su demolirali kuće, izazivali požare i rušili vodove za struju. Oni se takođe optužuju da su napadali policiju i civile noževima, kamenjem i drugim predmetima.

- Moramo izvući pouku iz nemira. Takođe moramo da obavimo kritičku analizu svojih problema kako bismo delovali, prevazišli ih i izbegli da se ponove - rekao je predsednik.

On je ranije optužio američku vladu da vodi politiku "ekonomskog gušenja da bi izazvala socijalne nemire na ostrvu". - Šta oni traže. Da izazovu socijalne nerede, da izazovu nerazumevanja među Kubancima ali takođe i čuvenu promenu režima - rekao je kubanski predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)