DELTA SOJ PRETI EVROPI: EMA i ECDC pozivaju Evropljane da se vakcinišu

Tanjug

14. 07. 2021. u 17:08

EVROPSKA agencija za lekove (EMA) i Evropski centra za prevenciju kontrolu bolesti (ECDC) pozvali su danas građane Evropske unije da se vakcinišu, uz naglasak da je vakcinacija protiv Kovid-19 najbolja zaštitna mera protiv ovog virusa.

ДЕЛТА СОЈ ПРЕТИ ЕВРОПИ: ЕМА и ЕЦДЦ позивају Европљане да се вакцинишу

Foto: G. Š.

Građani su pozvani da se pridržavaju preporučenog broja doza, uz napomenu da se kompletna vakcinacija pokazala efikasnom i protiv novog soja Delta.

-Preliminarni podaci sugerišu da su obe doze vakcine od dve doze, poput Fajzera, Moderne ili Astra Zeneke, potrebne da bi se obezbedila adekvatna zaštita od Delta varijante, navodi se u saopštenju.

Upozorava se da bi brzo širenje Delta soja moglo da ugrozi EU napore u za kontrolu pandemije, koa i da Delta varijanta može biti povezana sa većim rizikom od hospitalizacije od prethodne Alfa varijante virusa.

U ECDC procenjuju da će do kraja avgusta varijanta Delta predstavljati 90 procenata svih virusa SARS-CoV-2 koji cirkulišu u EU.

Ilustracija

EMA i ECDC podstiču zdravstvene radnike da se vakcinišu što je pre moguće kako bi zaštitili sebe, svoje porodice i one sa kojima rade i o kojima brinu.

Kada je reč o kombinaciji različitih vakicina u EMA i ECDC nisu u stanju da daju bilo kakve konačne preporuke.

Međutim, preliminarni rezultati studija u Španiji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji ukazuju na zadovoljavajući imunološki odgovor bez bezbednosnih rizika.

U EU naglašavaju da je trenutno je prerano potvrđivati da li će i kada biti potrebna dodatna doza za kovid vakcine jer još uvek nema dovoljno podataka kako iz studija tako i sa terena.

Zaključuje se da će mere kao što su nošenje maski i socijalno distanciranje morati da ostani na snazi kako bi se sprečilo prenošenje Delta soja sve dok se veći deo poipulacije ne vakciniše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!