SMENA AMERIČKIH KOMANDANATA U AVGANISTANU: Sada će samo da bombarduju

Novosti onlajn

12. 07. 2021. u 16:44

DOSADAŠNjI glavnokomandujući američkih oružanih snaga u Avganistanu general Skot Miler predao je danas dužnost generalu Frenku Mekenziju tokom svečane ceremonije u Kabulu, čime su se SAD za korak približile konačnom završetku najdužeg rata u istoriji Amerike.

СМЕНА АМЕРИЧКИХ КОМАНДАНАТА У АВГАНИСТАНУ: Сада ће само да бомбардују

Foto: EPA

Primopredaja dužnosti odvijala se dok snage talibana nastavljaju svoj pohod i zauzimanje teritorija širom Avganistana.

Američki general Frenk Mekenzi koji preuzima dužnost je načelnik Centralne američke komande i njegova odgovornost biće sprovođenje vazdušnih operacija u slučaju da regularnim avganistanskim snagama zatreba podrška do planiranog završetka povlačenja američkih snaga 31. avgusta, preneo je Rojters.

Foto Vojska SAD

General Mekenzi

General Mekenzi će komandovati iz sedišta Centralne komande u Tempi na Floridi.

Primopredaja dužnosti je obavljena u dobro utvrđenom komandnom centru nazvanom Odlučna podrška koji se nalazi u srcu Kabula.

Nakon odlaska generala Milera u Kabulu će ostati još jedan američki admiral koji će rukovoditi obezbeđivanjem američkog diplomatskog kora i aerodroma u Kabulu, prenosi Tanjug.

SAD su najavile da će i nakon povlačenja svojih oružanih snaga iz Avganistana izdvajati oko 4,4 milijarde dolara godišnje zaključno sa 2024. godinom kao pomoć avganistanskim vojnim i bezbednosnim strukturama.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna