OVOM PUŠKOM JE LIKVIDIRAN BIN LADEN: U marincima SAD je zamenila laki mitraljez, izabrana u poslednjem trenutku (VIDEO)

Novosti online

11. 07. 2021. u 23:33

PUŠKA HK416 kompanije Hekler i Koh bila je ispod radara prilično dugo.

ОВОМ ПУШКОМ ЈЕ ЛИКВИДИРАН БИН ЛАДЕН: У маринцима САД је заменила лаки митраљез, изабрана у последњем тренутку (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP photo

Sve se to promenilo u maju 2011. godine, kada je danas poznati tim Mornaričkih foki izvršio raciju na imanje u Abotabadu u Pakistanu, u kojem su Osama bin Laden i nekoliko članova njegove porodice živeli skoro deceniju.

Tokom racije i naknadne vatre, Bin Laden i nekoliko članova njegove porodice su ubijeni. Iako se izveštaji o tome šta se malo razlikuju i verovatno se mogu pripisati ratnoj magli i otežanoj svesti o situaciji, jedno je sigurno: puška koja je ubila Bin Ladena bila je Hekler i Koh HK416.

H&K 416 je dizajniran krajem 1990-ih kao robusnija, dugovečna alternativa sveprisutnom M4 karabinu. Za razliku od pušaka porodice M16 i M4, H & K416 koristi sistem kratkog hoda klipnih sistema, a ne sistem direktnog udara. Prednost dizajna klipa H & K416 je u tome što gasovi sagorevanja stvoreni ispaljivanjem oružja ne mogu da uđu u unutrašnjost puške, smanjujući količinu nečistoća i posledično zaustavljanje.

H & K416 je dizajniran da bude sličan puškama porodice M4 i M16 kako bi pomogao vojnicima da pređu sa tih platformi. Gotovo identičan raspored pomaže u olakšavanju ukrštanja oružja.

Foto: EPA

Delimično zahvaljujući dizajnu klipa H & K416, puška je cenjena zbog svoje visoke pouzdanosti i dobre reputacije. Pored toga, puška se smatra izuzetno preciznom i može pouzdano da pogodi male ciljeve u dometu od šest stotina metara ili površinske ciljeve do osam stotina metara.

Pored francuskih i norveških oružanih snaga i širokog spektra grupa specijalnih snaga širom sveta, američki marinci takođe su usvojili dizajn H & K416. U USMC službi, H & K416 zamenjuje laki mitraljez M249. U službi marinskog korpusa, K416 je nazvan M27 pešadijska automatska puška nakon što je 2. bataljon, 7. puka koja je testirala dizajn.

Nepotrebno je reći da je taj potez bio kontroverzan. Iako je M27 znatno precizniji od M249 koji zamenjuje i precizniji i od M16 i M4, nedostatak kapaciteta u poređenju sa mitraljezom s redenicima koji je zamenio zabrinuo je morske timove bez kapaciteta mašine pištolj bi bio dobro napucan.

Kontraargument je da je sa većom tačnošću i dometom potrebno manje hitaca. Vatrogasni timovi imali bi koristi od dodatne mobilnosti koju pruža lakši sistem naoružanja i manje municije koju bi gunđajući morali da nagrću oko sebe.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024