SVI SU JE ČEKALI: U Finski zaliv uplovila nečujna nuklearka „Knez Vladimir“ (VIDEO)

Novosti onlajn

10. 07. 2021. u 21:22

FINSKI zaliv je trenutno nalik na jedan veliki poligon za obuku, a istovremeno i izložbu ruske Ratne mornarice. U određeno vreme pristižu jedan po jedan ruski brodovi koji će učestvovati na paradi povodom Dana Ratne mornarice Rusije 25. jula, prenosi televizija „Zvezda“.

СВИ СУ ЈЕ ЧЕКАЛИ: У Фински залив упловила нечујна нуклеарка „Кнез Владимир“ (ВИДЕО)

Foto: Printcreen/TV Zvezda

Nuklearna podmornica „Orao“ jedan je od najvećih učesnika glavne vojne pomorske parade. Na kopnu bi ta podmornica zauzela površinu od dva fudbalska terena. Čak i u vodama Finskog zaliva krstarica stoji zasebno od glavne grupe ratnih brodova.

Međutim, strašna „ptica“ podvodne nuklearne flote Rusije nije se dugo sama „šepurila“. U Finski zaliv je uplovio učesnik predstojeće parade koji se najželjnije iščekivao – nuklearna podmornica „Knez Vladimir“.

Podmornica je uspešno realizovala prelazak u Baltičko more sa severa. „Knez Vladimir“ će biti prvi put predstavljen na glavnoj vojnoj pomorskoj paradi. Prema rečima glavnog komandanta ruske Ratne mornarice Nikolaja Evmenova, taj događaj će naglasiti status Rusije kao velike pomorske sile koja poseduje okeansku flotu.

„Knez Vladimir“ je najnovija raketna podvodna krstarica strateške namene projekta „Borej A“. U okviru projekta planira se i izgradnja podmornica: „Generalisimus Suvorov“, „Imperator Aleksandar III“ i „Knez Požarski“.

Podmornice imaju 16 raketa „Bulava“, koje mogu da ponesu od šest do deset nuklearnih jedinica individualnog navođenja. Radijus delovanja R-30 može biti od 8.000 do 10.000 kilometara. Kako je rekao ranije u intervjuu za RT vojni ekspert Viktor Litovkin, „ove podmornice su nečujne, skoro da je nemoguće pronaći ih u okeanu. Pritom one mogu naneti udarac ne samo ispod vode u okeanu, već i sa svojih baznih pozicija“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)