STRAH OD "DELTE": Britanski scenario sve ozbiljnije preti Evropi

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

07. 07. 2021. u 21:52

BRITANSKI scenario kuca na francuska vrata. Soj delta je krenuo s Ostrva ka Portugaliji, preko Španije, naročito u Kataloniji, do Francuske, odakle se širi ka istoku.

СТРАХ ОД ДЕЛТЕ: Британски сценарио све озбиљније прети Европи

Foto EPA

Prema rečima francuskog ministra zdravlja Olivijea Verana, novi talas se, zbog ove varijante, očekuje već krajem jula. U Francuskoj, za sada, broj zaraženih nije vidljiv kao kod ostrvskih komšija, ali je poslednjih dana ponovo u porastu. U poslednja 24 sata inficiralo se tri i po hiljade ljudi, dok se u Parizu broj zaraženih na sto hiljada stanovnika među mladom populacijom udvostručio za samo nedelju dana.

Zarazniji soj delta je praktično stoprocentno prisutan u Engleskoj, dok u Francuskoj obuhvata oko četrdeset odsto pozitivnih, ali se izuzetno brzo širi, pa se očekuje da takođe i ovde uskoro postane dominantan. Svake nedelje se udvostruči. Vlasti ističu da delta može da "pokvari leto" i podsećaju da u Kataloniji i Portugaliji već vraćaju epidemijske mere.

Ipak, vesti sa druge strane Lamanša ohrabruju, jer veći broj zaraženih nije doveo i do značajnijeg povećanja hospitalizacija i smrtnih ishoda, zbog čega su Britanci odlučili da usred aktuelnog talasa ublaže mere. Razlog za to je veliki broj vakcinisanih građana. I u Francuskoj porast broja obolelih zasad takođe ne dovodi do teže kliničke slike - smanjuje se i dalje broj pacijenata i ljudi na reanimaciji.

U Francuskoj, zemlji sa 67 miliona stanovnika, prvu dozu vakcine primilo je oko 35 miliona ljudi, a drugu oko 25 miliona, što je tek nešto više od trećine kompletno zaštićenih. Pod pritiskom delta soja, ove sedmice beleži se povećano interesovanje za primanje zaštite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)