BRITANSKI SCENARIO PRETI FRANCUSKOJ: Raste broj zaraženih, opada broj težih slučajeva

G. Č.

07. 07. 2021. u 07:08

U Francuskoj se pomalja britanski scenario. Skok broja zaraženih još nije tako primetan kao kod komšija na Ostrvu, ali krivulja je krenula uzlaznom putanjom.

БРИТАНСКИ СЦЕНАРИО ПРЕТИ ФРАНЦУСКОЈ: Расте број заражених, опада број тежих случајева

Foto: Pixabay

U poslednja 24 sata inficiralo se 3.585 ljudi.

Za razliku od Engleza gde zarazniji soj delta ima gotovo stoprocento prisutvo, u Francuskoj on obuhvata samo trećinu pozitivnih, ali se izuzetno brzo širi, pa se očekuje da vrlo brzo postane dominantan, što za sobom nosi i porast broja zaraženih.

Ipak, vesti sa druge strane Lamsnša ohrabruju, jer veći broj zaraženih nije doveo i do značajnijeg povećanja hospitalizacija i smrtnih ishoda, zbog čega su Britanci odlučili da usred aktuelnog talasa ublaže mere. Razlog za to je veliki broj vakcinisanih građana.

I u Francuskoj, za sada, blagi porast obolelih takođe ne dovodi do teže kliničke slike. 

Ukupni broj pacijenata u utorak je smanjen za 169 na 7.637, a ljudi na reanimaciji za 45 na 1.032. Preminule su 34 osobe.

Ali, Francuzi kasne u vakcinisanju za Britancima, prvu dozu je primilo tek nešto malo više od polovine nacije za razliku od Britanaca koji su jednom dozom pelcovali čak 86 odsto odraslih, a sa dve 64 procenta. U Francuskoj planiraju da tek do kraja avgusta prvom dozom vakcinišu 40 miliona građana što predstavlja oko 75 odsto odraslih, a drugom 35 miliona, što je oko 66 procenata među odraslom populacijom. 

Zbog toga u zemlji apeluju da se građani masovnije odazovu u kampanji cepljenja. Prvu dozu do juče je primilo 34,7 miliona ljudi, a drugu preko 24 miliona, što predstavlja samo 36 odsto kompletno zaštićenih građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024