TRAGIČAN DRUGI POKUŠAJ: Nema preživelih u avionskoj nesreći na ruskom dalekom istoku, na poluostrvu Kamčatki

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

06. 07. 2021. u 20:59

AVION AN-26 sa 22 putnika i šest članova posade u utorak pre podne, po lokalnom vremenu, srušio se na Kamčatki.

ТРАГИЧАН ДРУГИ ПОКУШАЈ: Нема преживелих у авионској несрећи на руском далеком истоку, на полуострву Камчатки

Foto Arhiva

On je leteo iz Petropavlovska, regionalnog centra na Kamčatki, u mesto Palana na severu poluostrva i nestao je sa radara devet minuta pre nego što je trebalo da sleti po planu leta, na nekih devet kilometara od piste.

Posle višesatne potrage u kojoj su učestvovali helikopteri i avioni, avionske krhotine su pronađene 3,8 kilometara od mesta Palana. Ostaci aviona su nađeni i u Ohotskom moru i na tlu.

Prema informacijama koje su pristizale tokom dana, niko od putnika i članova posade nije preživeo. Tu vest je potvrdio i Aleksej Hrabrov, direktor Kamčatske avio-kompanije.

Prvi rezultati istrage nagoveštavaju da su razlozi ove avionske katastrofe bili loša vidljivost u blizini aerodroma i jak bočni vetar zbog kojeg je letilica mogla da udari u stenu. Moguće je i da je posada napravila neku kobnu grešku. Kontrola leta tvrdi da se posada nije žalila na tehničke probleme letilice. Taj avion je iz Petropavlovska trebalo da poleti u 12 sati po lokalnom vremenu, ali je zbog lošeg vremena krenuo u 12.55.

Pošto su ostaci aviona pronađene tek predveče, spasilačke ekipe nisu mogle da u toku noći na stenama traže tela nesretnih putnika i posade. Inače, razlika u lokalnom vremenu u odnosu na Moskvu je devet sati ispred.

Većina putnika su bili stanovnici mesta Palana, među kojima je bila i gradonačelnica Olga Mohirjeva. U avionu su bila 22 putnika, među kojima i jedno dete, kao i šest članova posade.

Gradić Palana se nalazi na severu poluostrva i u njemu živi oko tri hiljade stanovnika.

Kad je saopštena vest o avionskoj nesreći, odmah su angažovane spasilačke ekipe. Zbog toga što se verovalo da je AN-26 pao u more u potrazi je učestvovao i avion IL-38 Tihookeanske ruske flote koji ima posebnu opremu za otkrivanje podmornica, pa je ta letelica imala zadatak da otkrije signal srušenog aviona na dnu mora i locira ga.

Avion AN-26 koji je doživeo katastrofu bio je u upotrebi od 1982, a dozvola za letenje mu je isticala u avgustu ove godine.

Foto Ilustracija V. N.

U avio-kompaniji tvrde da je posada bila iskusna, a komandir aviona je imao 35 godina. On u prvom pokušaju nije uspeo da sleti, pa je napravio još jedan krug kada ga je, po svemu sudeći, bočni vetar i bacio na stene.

Poslednja velika avionska nesreća u Rusiji se dogodila u maju 2019. godine u Moskvi kad je "Aeroflotov" avion udario u zemlju prilikom sletanja i zapalio se. Tom prilikom je poginula 41 osoba. 

"PREKOPIRANA" NESREĆA

SLIČNA katastrofa na istom mestu, u blizi aerodroma u Palani, dogodila se 12. septembra 2012. godine. Avion u kome je bilo 14 putnika pao je deset kilometara daleko od piste. Tada je poginulo devet ljudi. Preživeli su putnici koji su bili u repu aviona. Kasnije je istraga utvrdila da je pilot imao alkohola u krvi.

VUČIĆEV TELEGRAM SAUČEŠĆA PUTINU

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu povodom pada aviona iznad Kamčatke. "Primite moje iskreno saučešće povodom nesreće aviona "Antonov 26". Molim Vas da izraze saosećanja prenesete porodicama stradalih putnika i članova posade. U ovim tragičnim trenucima za Vašu zemlju, naše misli su sa ruskim narodom", navodi se u telegramu predsednika Vučića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna