MOSKVA: Nadamo se da "duboka država“ u SAD neće "progutati“ rezultate samita u Ženevi

Novosti onlajn

06. 07. 2021. u 13:31

MOSKVA se nada da "duboka država“ u Sjedinjenim Američkim Državama neće obezvrediti rezultate samita u Ženevi i da neće doći do revidiranja sporazuma lidera Rusije i SAD, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

МОСКВА: Надамо се да дубока држава“ у САД неће прогутати“ резултате самита у Женеви

Foto: EPA

- Očekivanja pre samita su u mnogim prestonicama prelazila sve mere i ono što strane mogu postići, s obzirom na tradicionalnu distancu o mnogim pitanjima. Ipak, po mom mišljenju, samit je prošao uspešno i sa rezultatima koje ćemo, kako se nadamo, uspeti da sačuvamo, i nadamo se da se neće dogoditi da takozvana 'duboka država' proguta te rezultate kao što je bio slučaj, nažalost, u prošlosti za vreme administracije (bivšeg predsednik Donalda) Trampa - objasnio je diplomata.

Takođe je istakao da je sastanak u Ženevi ostavio na njega utisak.

- Želim da istaknem da američka strana nije pokušavala da želje predstave kao stvarnost. Odnosno, realni pristupi i procene bile su karakteristične za ceo američki tim koji je pratio predsednika DŽoa Bajdena. S obzirom na to, nadam se da neće doći do suštinske revizije dogovora koji su postignuti na najvišem nivou - istakao je diplomata.

Prema njegovim rečima, postoji šansa za normalizaciju odnosa sa Amerikom.

- Ne samo da postoji šansa, nego je veća nego što su mnogi mislili pre samita, a samim tim biće neoprostivije ako se ona propusti - rekao je Rjabkov, istakavši da je ruska strana odmah po povratku u Moskvu pristupila realizaciji sporazuma koji su postignuti na rusko-američkom samitu u Ženevi.

- Prilično brzo smo preneli Amerikancima naše predloge o tome kako da se organizuje dijalog u sferi strateške stabilnosti, bez pauze smo pristupili razgovoru o sajber-bezbednosti, održali poslovne razgovore o bilateralnim odnosima - pojasnio je Rjabkov.

Takođe je istakao da napredak ometaju nakupljeni problemi.

- Shodno tome, predviđam ozbiljne poteškoće. Mnoge okolnosti otežavaju napredak: negativna pozadina u odnosu prema Rusiji u Americi u medijima i na Kapitol hilu, zatim veliki broj zapuštenih pitanja pitanja kada je potrebno trošiti vreme i snage kako bi se raščistila situacija - precizirao je on.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)