KREMLJ UPOZORAVA: Situacija u Avganistanu se destabilizuje

Novosti onlajn

05. 07. 2021. u 13:08

Situacija u Avganistanu, odakle se povlače američke trupe i njihovi saveznici, ne razvija se na najbolji način, situacija se destabilizuje, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

КРЕМЉ УПОЗОРАВА: Ситуација у Авганистану се дестабилизује

Foto: Printscreen/Jutjub/CNN

- Što se tiče dodatnog kontingenta, ne mogu vam reći. Naravno, kako se situacija bude razvijala, a vidimo, nažalost, da se ne razvija na najbolji način, shodno tome, naši vojni graničari doneće potrebne odluke - odgovorio je Peskov novinarima na pitanje da li Rusija planira da pošalje dodatni kontingent u Tadžikistan na granici sa Avganistanom.

- Sve u svemu, već smo mnogo puta rekli i ponovili da je, naravno, posle povlačenja Amerikanaca i njihovih saveznika iz Avganistana razvoj situacije u ovoj zemlji stvar naše pojačane zabrinutosti. Mi vrlo pažljivo posmatramo i konstatujemo da, na žalost, dolazi do destabilizacije - ocenio je portparol Kremlja situaciju u tom regionu.

Na pitanje novinara da li Moskva planira da uvede vojni kontingent u Avganistan, Peskov je odgovorio da se o tome ne razgovara sa avganistanskim vlastima.

Očekuje se da Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici povuku svoje trupe iz Avganistana do 11. septembra ove godine. Povlačenje trupa odvija se u svetlu aktiviranja pobunjenika talibanskog pokreta u Avganistanu (zabranjen u Ruskoj Federaciji). Od maja oni sprovode veliku ofanzivu i često potiskuju vladine snage.

Poslednje američke snage otišle su iz vazduhoplovne baze Bagram u Avganistanu 2. jula. Međutim, portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs poručio je da nije istina da SAD nameravaju da napuste Avganistan uprkos povlačenju trupa iz te zemlje.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZDRAVLJE JE NAJVEĆE BOGATSTVO: Možemo da izgradimo zdraviji, pravedniji i održiviji svet