ŠTA SE TO DESILO U AZERBEJDŽANU? Tri teorije o misterioznoj vatrenoj kugli (VIDEO)

Novosti onlajn

05. 07. 2021. u 08:56

OGROMNA vatrena lopta uzdigla se u nedelju sa Kaspijskog mora, a mogla je da se vidi iz Azerbejdžana. Još uvek nije poznato šta se tačno dogodilo jer su se pojavile različite informacije o toj pojavi, a zasada su u opticaju tri teorije.

ШТА СЕ ТО ДЕСИЛО У АЗЕРБЕЈЏАНУ? Три теорије о мистериозној ватреној кугли (ВИДЕО)

Foto: Printskirn/Tviter

Mediji su najpre objavili da se dogodila eksplozija na naftnoj platformi i da je buknuo požar, ali je Ministarstvo ekologije Azerbejdžana saopštilo da je čak moguće da je u pitanju - erupcija vulkana. Azerbejdžanska državna naftna kompanija "Sokar", saopštila je, pak, da je reč o erupciji blata.

Incident se dogodio u 21.30 po lokalnom vremenu kada je zabeležena velika eksplozija i požar južno od glavnog grada Bakua. 

Kako navodi RT, eksplozija se navodno dogodila na platformi Umid, drugom po veličini nalazištu prirodnog gasa u Azerbejdžanu.

Zvaničnik državne naftne kompanije negirao je da je na platformama tog preduzeća došlo do bilo kakvog akcidenta.

U toj kompaniji kažu da je verovatno u pitanju erupcija blata koja nije izazvala štetu na platformi. U Kaspijskom moru ima mnogo vulkana blata, koji pored blata izbacuju i zapaljivi gas. 

Portparol "Sokara" Ibrahim Ahmadov rekao da je se vatrena lopta pojavila na udaljenosti od 10 kilometara od gasnog polja, tačnije 75 kilometara od obale azerbejdžanske prestonice, preneo je "Gardijan".

Azerbejdžansko Ministarstvo ekologije navelo je da je istraga o incidentu u toku i da preliminarni rezultati ukazuju na to da je u pitanju verovatno podmorska vulkanska erupcija.

Nije poznato da li je u eksploziji bilo povređenih.

Državna pomorska služba je u međuvremenu naložila brodovima da se klone mesta na kojem je viđena vatra.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)