PROTESTI ŠIROM TURSKE: Bunt zbog izlaska zemlje iz sporazuma o prevenciji porodičnog nasilja

D. D. S.

02. 07. 2021. u 13:19

HILjADE ljudi protestovalo je danas širom Turske zbog izlaska te zemlje iz Istanbulske konvencije, međunarodnog sporazuma za prevenciju porodičnog nasilja.

ПРОТЕСТИ ШИРОМ ТУРСКЕ: Бунт због изласка земље из споразума о превенцији породичног насиља

Foto: EPA

Protesti su održani i u Izmiru, Ankari i drugim gradovima, uz masovno prisustvo policije. Demonstranti u Istanbulu nosili su natpise "Ne odustajemo od Istanbulske konvencije", "Za nas to nije gotovo".

Predsednik Turske Redžep Taip Erdogan još u martu je najavio povlačenje Turske iz konvencije, a odluka je stupila danas na snagu. Turski zvaničnici su napuštanje Konvencije objasnili tvrdnjom da su ga oteli oni koji žele da normalizuju homoseksualnost. "Naša borba protiv nasilja nad ženama nije počela s Istanbulskom konvencijom, niti će se završiti našim povlačenjem", kazao je Erdogan.

- Turska je vratila sat 10 godina unazad za ženska prava, rekla je glavna sekretarka Amnesti internešenela An Kalamard. Ona je tursku odluku nazvala "bezobzirnom i opasnom porukom", jer bi zlostavljači mogu izbeći kaznu. I portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs smatra povlačenje Turske iz konvencije duboko razočaravajućim.

Istanbulsku konvenciju 2011. je sačinio Savet Evrope kao pravni okvir za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama. U Turskoj je prošle godine ubijeno najmanje 300 žena, navode nevladine orgnizacije. Konvenciju je prihvatilo 35 država, a još 11 je nije ratifikovalo.Među potpisnicama je i Srbija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024