OTVOREN DO SADA NEPRISTUPAČNI DEO KOLOSEUMA: Turisti će moći da obilaze hodnike u kojima su se gladijatori pripremali za borbe

M.Ostojić, od stalnog dopisnika, Rim

26. 06. 2021. u 17:09

RIMSKO antičko blago već se godinama osim uz državnu finansijsku pomoć obnavlja donacijama i sponzorstvima bogatih privrednika, a najzvučnije ime ali i suma stigla je 2011. godine od poznate firme "Tod's" (grupacije Dijega della Vale) u iznosu od 25 miliona evra za obnovu značajnih delova Koloseuma, a sada je posle dve godine radova otvoren i podzemni deo ovog svetski poznatog monumenta u srcu Rima, onaj gde noga turiste do sada nije zakoračila.

ОТВОРЕН ДО САДА НЕПРИСТУПАЧНИ ДЕО КОЛОСЕУМА: Туристи ће моћи да обилазе ходнике у којима су се гладијатори припремали за борбе

Foto: pixabay

Od juče je zablistalo punim sjajem 14 podzemnih hodnika (ipogeji) simetrično smeštenih levo i desno od velikog centralnog koridora, ispod poda arene Koloseuma gde su se nekada pripremalii gladijatori, iz čijih su prostora otvoranjem kapaka nenadano izlazili pred publiku krvoločne životinje i gladijatori za borbu punu krvi i polaganja žrtve pred imperatorima. Restaurairanje je započeto decembra 2018, a završeno krajam 2020, prostor pušten za turiste sada kada su i otvoreni veliki monumenti u Rimu a koji su se počeli vraćati u Večni grad.

Koloseum, najveći amfiteatar na svetu, originalno ime mu je "Amfiteatro Flavio", smešten u istorijskom centru Rima, izgrađen 70 ili 72 godine posle Hristovog rođenja, otvoren 80 godine, počeo ga je graditi imperator Vespazijan a inaugurisao Tit, ima oblik elipse, 527 metara obima, unutrašnja arena veličine je 86 sa 54 metra, ukupna unutrašnja površina 3.357 kvadratnih metara, izgrađen u rimskoj arhitekturi iz prvih godina imperijalnog stila. Koloseum je visok 48,5 metara, prostire se na dva hektara površine.

Poslednja krvava predstava odigrana je 523. godine, nakon toga su zabranjene borbe, doživeo je požare, razaranja, nagrizanje zuba vremena, restauriran 1080, u stanju je da primi između 57 i 80.000 gledalaca.

Koloseum je najznačajniji rimski amfiteatar na svetu i najznačajniji monument antičkog Rima, od 1980 zajedno sa istorijskim delom Rima uvršten je na listu Uneskoa i jedini evropski monument uvršen na listu Sedam svetskih čuda modernog doba. Interesantno je da ime Koloseum ulazi u opticaj tek u Srednjem veku (reč ima poreklo u narodnom iskrivljenom latinskom nazivu kolosalno).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024