AMERIKA DA OBRATI PAŽNJU NA SOPSTVENO PONAŠANJE: Ko krši svetski poredak? Setite se Jugoslavije...

Novosti online

26. 06. 2021. u 16:28

SAD treba da obrate pažnju na sopstveno ponašanje pre nego što se obrušavaju na Rusiju i Kinu tvrdnjama o navodnoj umešanosti u kršenje svetskog poretka, smatra analitičar Brajan Klark.

АМЕРИКА ДА ОБРАТИ ПАЖЊУ НА СОПСТВЕНО ПОНАШАЊЕ: Ко крши светски поредак? Сетите се Југославије...

Foto: EPA/Depositphotos/ilustracija

U svom članku za The National Interest, komentarisao je javno objavljivanje Pekinga i Moskve kao „glavnih prestupnika“ poretka na osnovu njihovih pravila. Sjedinjene Države planiraju da usmere značajne diplomatske i vojne resurse za podršku antiruskim merama. Stavku rashoda ponovo će pratiti napomena „u korist međunarodnog poretka“, dodao je ekspert.

- Ako poredak zasnovan na pravilima treba zaštititi od bilo koje zemlje, onda je to Amerika koja je redovno kršila pravila - navodi Klark.

Najupečatljiviji primer bila je američka vojna akcija protiv Iraka 2003. godine. Tada su američke vlasti koristile oružje, ignorišući odluku Saveta bezbednosti UN. Iz najnovijih dokaza može se setiti promene režima u Libiji koja se dogodila pod kontrolom Vašingtona. Operacija je izvedena bez odobrenja međunarodne organizacije.

Jugoslovenski ratovi bili su misije NATO-a, i zapravo, intervencija zemalja Alijanse u unutrašnjim poslovima država koje nisu njen deo, navodi se.

- Drugim rečima, Americi je bilo dozvoljeno da krši pravila jer je navodno imala dobar razlog - objasnio je Klark.

Sjedinjene Države ozbiljno žele da spreče Kinu da preuzme dominantnu ulogu na svetskoj sceni. U ovom poduhvatu američke vlasti našle su podršku Francuske, rekao je ranije državni sekretar Entoni Blinken.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)