OVO JE NAJPRODAVANIJI TENK NA SVETU: Izvezeno ih je na hiljade!

Novosti onlajn

26. 06. 2021. u 13:31

RUSKI tenk T-90S je komercijalno najuspešniji glavni borbeni tenk na svetu, saopštila je pres-služba koncerna „Uralvagonzavod“ (UVZ - deo državne korporacije „Rosteh“) koji je proizveo tenk, prenose ruski mediji.

ОВО ЈЕ НАЈПРОДАВАНИЈИ ТЕНК НА СВЕТУ: Извезено их је на хиљаде!

Foto: Printskrin

- Danas je tenkT-90S komercijalno najuspešniji tenk na svetskom tržištu – broj izvezenih  vozila, uključujući komplete za licenciranu proizvodnju, meri se u hiljadama - saopšteno je iz koncerna UVZ tokom Međunarodne izložbe naoružanja i vojne tehnike „Mileks 2021“ u Minsku.

Kako su istakli, proizvodnja tenkova T-90 najnovijih modifikacija odvija se paralelno sa modernizacijom tih mašina, kao i tenkova T-72 kako za Oružane snage Rusije, tako i za strane kupce.

- Modernizacija uključuje poboljšanje sistema za upravljanje vatrom, povećanje otpornosti donjeg dela na mine, objedinjavanje šasije i motora sa tenkom T-90 i jačanje oklopne zaštite tenka. Takva dorada omogućava da se znatno poveća potencijal vozila i da bude u skladu sa savremenim zahtevima za tenk - navodi pres-služba koncerna.

Takođe dodaju da je tenk T-90S još jedan korak u razvoju proizvodnje tenkova u Rusiji, uzimajući u obzir da je „modernizacija uticala na čitav kompleks karakteristika T-90S i omogućila je da se značajno povećaju njegove borbene i operativne sposobnosti“.  Ovaj tenk sa oznakom T-90M počeo je da se isporučuje ruskoj vojsci.

Kako je precizirano, tenk poslednje generacije iz serije T-90 samouvereno nadmašuje svoje prethodnike po glavnim pokazateljima koji određuju borbenu efikasnost.

- To su, pre svega, povećane mogućnosti uništavanja, visoka zaštićenost od većine protivtenkovskog oružja, poboljšana mobilnost... Zbog toga je izvozni potencijal tenka T-90S prilično visok. Niz zemalja pokazuje značajno interesovanje za tu mašinu - saopšteno je iz UVZ.

Tenk T-90S naoružan je moćnim naoružanjem, savremenim sistemom za upravljanje vatrom, pouzdanom oklopnom zaštitom. Predviđen je za borbe u bilo koje doba dana u različitim prirodno-klimatskim uslovima sa tenkovima, samohodnim oruđima i drugim oklopnim vozilima.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom