POLJSKI MINISTAR: EU ne planira ublažavanje sankcija protiv Rusije - pre će ih pooštriti

Novosti onlajn

22. 06. 2021. u 15:45

EVROPSKA unija ne razmatra ublažavanje sankcija protiv Rusije i pre će ih pooštriti nego što će ih ukinuti - saopštio je ministar spoljnih poslova Poljske Zbignev Rau u intervjuu za „Polski radio“.

ПОЉСКИ МИНИСТАР: ЕУ не планира ублажавање санкција против Русије - пре ће их пооштрити

FOTO: Depositphotos

- Kod ruske strane se ništa nije promenilo, tako da ne može biti reči o ublažavanju sankcija. U ovom slučaju, ako se i očekuju neke promene, one će biti pre usmerene na pooštravanje sankcija - tvrdi Rau otkrivajući detalje sastanka od 21. juna sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom.

Prema njegovim rečima, ministri koji predstavljaju države istočne Evrope su „pozvali da se ne razmatra belorusko pitanje i beloruska kriza izolovano od ruske politike, jer je to ključ za razumevanje ovog problema i krize“.

Odgovarajući na pitanje kako bi Evropska unija trebalo da formira odnose sa Rusijom, ministar spoljnih poslova Poljske tvrdi da je potrebno početi sa procenom uvažavanja ljudskih prava i položaja stanovnika u Rusiji.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ranije ukazao na to da Evropska unija umesto dijaloga zasnovanog na činjenicama bira neosnovane optužbe protiv Rusije i pokreće nelegitimne jednostrane sankcije. Ruski ministar je naglasio da su sankcije „pokrenute na osnovu proizvoljnog mišljenja Evropske unije“.

Podsetimo, ambasador Rusije u Poljskoj je bio pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova 15. aprila 2021. godine. Ambasadoru je bila uručena protesna nota koja sadrži informacije o proglašenju trojice službenika ruske Ambasade u Varšavi personama non grata.

Ranije je bilo saopšteno da je ruski ambasador bio pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova, između ostalog, zbog uvođenja novih američkih sankcija Rusiji i situacije na istoku Ukrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)